Vieren is plannen

04/12/14 om 12:02 - Bijgewerkt op 05/12/14 om 16:39

Het gedroomde familiefeest vraagt veel meer dan je vaak vermoedt. 33 tips om de feeststress te beperken en een geslaagd feest te organiseren.

Vieren is plannen

© Shamisa Debroey

Het basisplan

Organiseren betekent plannen. En daar begin je best zo vroeg mogelijk aan. Probeer zo weinig mogelijk aan het toeval over te laten: beschouw uzelf als een soort van regisseur die de film van het feest in goede banen leidt. Beslis eerst over de basis van het feest:

Bepaal om te beginnen wat het belangrijkste is die avond: het samenzijn of een exquis diner. Als het samenzijn het belangrijkste is, kan je kiezen voor eenvoudige gerechten. Wil je culinair uitpakken, dan kies je uiteraard voor andere gerechten.

Bepaal ook een budget: hoeveel mag het feest gaan kosten? Worden kosten gedeeld, bespreek dit dan tijdig en overleg hoeveel elk wil bijdragen.

Bepaal de locatie: waar zal het feest plaatsvinden? Thuis, in een tent in de tuin, in een (parochie)zaaltje?

Ken uw familie, weet waar de angels en gevoeligheden zitten.

Beperk het feest eventueel in tijd: niemand zegt dat een familiefeest een hele namiddag en avond moet duren. Beter een kort, leuk en aangenaam feestje dan eentje dat te lang aansleept of zelfs eindigt in ruzie.

Op het internet vind je verschillende voorbeelden van party planners die je vaak gratis kunt downloaden en afprinten.

Het menu

Is het globale plan min of meer klaar, dan is het tijd om aan de concrete invulling te beginnen.

Stel tijdig een menu samen naargelang van de genodigden (zijn er kinderen bij?), het budget, de locatie en de kok.

Maak afvinklijstjes! Wie wordt uitgenodigd? Wat is er nodig qua versiering en tafelgerief? Wat moet je aanhalen voor de gerechten? Maak ook een 'wie-doet-wat'-lijstje: aarzel niet om hulp te vragen bij de voorbereiding en vooral ook bij het opruimen achteraf.

Zorg ervoor dat niet alles op het laatste moment moet worden klaargemaakt: maak een tijdschema zodat u op het laatst niet in tijdnood komt. Sommige aperitiefhapjes kan je klaarmaken en invriezen tot de dag van het feest. Zorg er vooral ook voor dat de kok van dienst niet de hele tijd in de keuken moet staan en niet van het feest kan meegenieten. Waarom niet kiezen voor een gerecht dat je de dag ervoor kan klaarmaken en op het moment zelf alleen nog hoeft op te warmen? Andere mogelijkheden waarbij niemand lang in de keuken hoeft te staan: gourmet, fondue, een broodmaaltijd met speciale broodsoorten en feestelijk beleg, of een maaltijd bestellen bij de lokale traiteur.

Voorzie voldoende alternatieven voor de klassieke bubbels. Denk vooral ook niet-alcoholisch, zeker als gasten nog met de auto naar huis moeten. Er zijn heel wat bijzondere limonades te verkrijgen, maar ook alcoholarm bier en wijn.

Schrijf of kleef uw afvinklijstjes in een apart feest-boekje. Noteer er alle andere ideeën en bedenkingen bij. En vooral ook: noteer achteraf wat goed ging en wat (een beetje) de mist in ging. Het zal je helpen bij het volgende feest.

De sfeermakers

Bij het kerstfeest horen een opgetuigde kerstboom en gezelligheid.

Maak daarom werk van de tafelversiering en -schikking. Een feestelijk gedekte tafel werkt gewoon aanstekelijk. Theelichtjes, een linnen tafelkleed, mooie servetten... ze dragen bij tot de feestelijke sfeer.

Maak een alternatieve kerstboom met planken of takken en vraag aan de gasten om daarin hun kerstwens in op te hangen. Of, als u bijvoorbeeld in een zaaltje zit, vraag gasten om een of meer kerstballen mee te brengen om in die boom op te hangen.

Betrek de kinderen bij het versieren van de kamer/zaal. Laat ze tekeningen, naamkaartjes, menu's maken.

Een tent of een zaaltje zijn nooit hetzelfde als een huiskamer. Maar met een beetje moeite en creativiteit kan het wel gezellig en warm worden aangekleed. Knoop bijvoorbeeld witte stof rond de stoelen en gebruik mooie tafelkleden (linnen of dik papier).

Zorg voor sfeervolle verlichting. Kaarsen doen het altijd goed. Vermijd in elk geval hard en koud licht, of probeer het te verzachten. Buisverlichting kan je bijvoorbeeld wat afschermen met wit crêpepapier.

Grote ramen zijn geweldig in de zomer, maar in de winter zijn het grote, donkere en ongezellige dingen. Gordijnen ervoor zorgen voor warmte en gezelligheid. Maar je kunt ze ook beplakken met raamstickers of zelf een gordijn van linten maken dat die donkere vlakken doorbreekt.

In een zaaltje komen gordijnen tegen de muur of voor het raam de vaak vreselijke akoestiek duidelijk ten goede.

Zorg voor (achtergrond)muziek. Kerstmuziek kan, maar is niet noodzakelijk. Klassieke muziek of lounge werken ook. Of vraag aan de deelnemers wat zij graag horen.

Versier ook het pad door de voortuin, de voordeur en de hal met kaarsjes en andere decoratie. Gasten voelen zich daardoor welkom en de sfeer zit er meteen in.

Wat met de pakjes?

In onze contreien is het nu eenmaal traditie om met kerst pakjes te geven. Maar moet dat per se? Dat hele pakjesgedoe kan voor heel wat stress zorgen. Als iedereen voor iedereen een pakje meebrengt, kan rote chaos het gevolg zijn. Enkele ideeën:

Versier de tafel met kleine bloemstukjes die elke gast mee naar huis mag nemen.

Schrijf de namen van alle gasten op een briefje. Iedereen trekt er eentje en koopt voor die persoon een gepast geschenk. Spreek eventueel een maximumbedrag af.

Koop niets, maar maak of doe iets leuks. Kan je lekkere truffels maken? Schenk dan een potje aan iemand die van zoet houdt. Kan je goed tekenen of een gedicht schrijven? Iets haken of breien? Heb je op het vorige feestje leuke foto's gemaakt, verras iedereen dan met een poster of collage.

Niet alleen de inhoud is belangrijk, ook de verpakking. Maak van uw cadeautje iets persoonlijks door er een mooi labeltje aan te hangen, bijvoorbeeld. Of door in plaats van gewone plakband mooie masking tape te gebruiken. Succes verzekerd!

(kinder)animatie

Uren aan een stuk tafelen, het is zelfs voor volwassenen te veel, laat staan voor kinderen. Om het allemaal een beetje lichter te maken is enige randanimatie welkom. Bijvoorbeeld:

Zorg voor spulletjes waarmee de kleinsten zich bezig kunnen houden: een doos met Lego, wat prentenboeken en strips doen soms wonderen. Is er een plek waar ze buiten kunnen, dan hebben ze vaak genoeg aan een voetbal of wat stoepkrijt om zich geweldig te amuseren. En al helemaal als de volwassenen wat mee komen doen. Ook leuk: tekenpapier en kleurtjes, breinbrekers en spelletjes waar een kind heel eventjes alleen mee bezig kan zijn.

Slecht weer? Voorzie dan ook in wat gezelschapsspellen. En niet alleen voor de kinderen. Er zijn er genoeg waar ook de ouderen plezier aan beleven. De ouderwetse spellen doen het altijd: Monopoly, Mens erger je niet, ganzenbord,... Elk jaar worden er nieuwe spellen gelanceerd. Vermijd echter dat je op de dag zelf nog de spelregels moet gaan nalezen. Ook leuk: gewoon een pak speelkaarten.

Geen spel, maar ambiance verzekerd: vraag aan iedereen om enkele oude foto's in te scannen en door te sturen. Op het feest kan je een slideshow organiseren. Of nog leuker: stel een ouderwetse diashow samen en projecteer ze op de muur. De kids weten niet wat ze zien!

Stel een familiequiz samen. Zorg er wel voor dat hij niet te lang duurt. Beter nog: vraag aan elk gezin om 5 (of 10) vragen op te stellen over een bepaald thema. Familie, natuur, actualiteit, muziek.... Laat je fantasie werken. Is de familie kleiner, dan kan elk lid misschien vijf vragen opstellen. Zo kan iedereen écht meedoen.

Mag het even anders?

Hou je niet van een klassiek kerstfeest? Er zijn genoeg alternatieven te bedenken.

Maak een winterse (bos)wandeling en serveer daarna een heerlijk warme soep, glühwein of warme chocolademelk.

Een winterbarbecue is ook leuk en gezellig. Spreek wel vooraf af wie er wil bakken (beurtrol).

Duurder en vaak lang vooraf te reserveren: ga eens op weekend met de hele familie. Geen stress om nog na het feest in de auto te stappen. Geen gedoe met chique maaltijden, maar gewoon gezellig rond het haardvuur zitten en spelletjes spelen.

Geen boodschap aan kerstmis? Boek een minitrip naar de zon. Ook leuk: ga naar een land waar kerstmis geen betekenis heeft.

Geen of weinig familie? Vraag eens rond in de vrienden- en kennissenkring. Ongetwijfeld zijn er meer in hetzelfde geval en ontstaat de zin om samen iets te doen.

Tekst: Hilde Verbiest

Illustratie: Shamisa Debroey

Onze partners