Vibe bestaat 30 jaar

22/08/11 om 15:46 - Bijgewerkt om 15:46

Bron: Knack Weekend

Het Vlaams Instituut voor Bio-Ecologisch bouwen en wonen (kortweg Vibe) viert zijn dertigste verjaardag met een gloednieuwe brochure.

Duurzaam bouwen is goed, bio-ecologisch bouwen is beter. Met die slogan presenteert het Vibe zichzelf dit najaar aan het grote publiek. In de gloednieuwe brochure wordt de vzw uitgebreid voorgesteld en wordt kort uit de doeken gedaan wat er verstaan wordt onder bio-ecologisch bouwen en wonen. Want dat blijft natuurlijk de hamvraag: wat is dat, een bio-ecologisch huis of gebouw?

"Een bio-ecologisch gebouw is een energie- en waterzuinig gebouw dat voor het overgrote deel opgetrokken is uit bio-ecologische bouwmaterialen." Uiteraard zullen daarin gradaties bestaan, afhankelijk van de werken die men heeft kunnen uitvoeren, de keuzes op vlak van energie, water, materialen en de ligging van het gebouw. Het Vibe geeft meteen ook een omschrijving mee van het ideale bio-ecologische gebouw. Dat voldoet aan zo veel mogelijk van de volgende criteria:

• het is gelegen in stads- of dorpskern om verplaatsingen met individueel gemotoriseerd verkeer te beperken en zodat de bewoners maximaal over openbaar vervoer kunnen beschikken. In de onmiddellijke nabijheid zijn ook de meeste diensten voorhanden: scholen, winkels, werk, mogelijkheden voor vrijetijdsbesteding enz.

• het is gebouwd of verbouwd met zo veel mogelijk 'bio-ecologische' bouwmaterialen.

• het heeft een goede compactheid, een goede oriëntatie en buffering, is goed geïsoleerd en geventileerd.

• het heeft energiebesparende en energiezuinige basisinstallaties, technieken en huishoudtoestellen.

• het heeft waterbesparende en waterzuinige basisinstallaties, technieken en huishoudtoestellen.

• het heeft een gezond en aangenaam binnenklimaat en biedt voldoende geborgenheid.

In de brochure vindt u uiteraard meer dan alleen een definitie. U krijgt meteen enkele tips mee zowel voor renovaties als voor nieuwbouwprojecten. En u krijgt een overzicht van het uitgebreide cursusaanbod. Voor meer informatie en aanvraag van de brochure kunt u terecht op de website.