Tweedehands boomt

27/03/15 om 10:32 - Bijgewerkt om 10:40

Wat gebeurt er met alle spullen die we niet meer gebruiken? Uit onderzoek van De Kringwinkel en Troc.com blijkt dat tweedehands opnieuw hot and happening is.

Tweedehands boomt

Het oubollig en armtierig imago dat lange tijd kleefde aan tweedehands spullen behoort tot het verleden: vandaag is het hergebruik van oude meubels en andere voorwerpen helemaal hip. Eén en ander heeft te maken met de overconsumptie en de vervuiling van de aarde? En vooral: de bewustwording die daarrond is ontstaan. Steeds meer mensen stellen zich vragen bij de wegwerpmaatschappij, en proberen daarom hun spullen, wanneer ze die zelf niet meer gebruiken, een nieuwe bestemming te geven.

Win-win

De meesten geven spullen die ze niet meer nodig hebben gewoon weg. Meer dan 2 op de 3 (68%) schenkt ze aan een goed doel zoals De Kringwinkel, terwijl 45% er liever familie of vrienden een plezier mee doet. Wie spullen naar De Kringwinkel of een andere tweedehandszaak brengt verkleint hiermee niet enkel de afvalberg, maar draagt ook bij aan de sociale tewerkstelling. De 125 Kringwinkels stellen samen immers meer dan 5000 Vlamingen te werk die anders minder kansen krijgen op de jobmarkt.

Ondanks al het goede nieuws blijkt wel dat nog steeds 19% van de Vlamingen zijn oude spullen gewoon weggooit, terwijl 18% geen afscheid kan nemen en de spullen bijhoudt.

Zelf (ver)kopen

De Vlaming kruipt ook zelf graag in de huid van verkoper. Tweedehandssites (86%), rommelmarkten (34%) en sociale media (19%) waren het afgelopen jaar de populairste kanalen om gebruikte spullen aan de man te brengen. Toch zijn er meer Vlamingen die liever tweedehands kopen (43%) dan zelf verkopen (36%). De populairste tweedehandsaankopen zijn boeken (33%), kleding (26%) en decoratie (25%).

Methodologie

Het onderzoek werd uitgevoerd in opdracht van De Kringwinkel en Troc.com door iVox, een online researchbureau. Meer dan 1800 Belgen werden ondervraagd in november 2014, waarvan 1041 Vlamingen. De foutenmarge bij 95% betrouwbaarheid bedroeg 2,3%.

Tweedehands boomt

Lees meer over:

Onze partners