Thuis en thuisgevoel

09/11/11 om 19:49 - Bijgewerkt om 19:49

Bron: Knack Weekend

ILIV presenteerde de resultaten van zijn eerste thuis-onderzoek.

"De vraag kwam eigenlijk van Ikea", vertelt Caro Debruyn, projectleider en research director van ILIV. "Vanuit hun missie om het dagelijks leven van zoveel mogelijk mensen te verbeteren, wilden zij wel eens weten wat 'thuis' betekent voor mensen. En wat hen een thuisgevoel geeft." Vanuit die initiële vraag is ILIV ontstaan: een kennisplatform dat het belang van een thuis definitief op de kaart wil zetten. Daarvoor zal worden gewerkt met wetenschappelijk onderzoek, interviews en advies van experts. "Ikea ondersteunt ons financieel, maar verder werken we volledig onafhankelijk," benadrukt Carol.

Een eerste rapport ligt nu op tafel, resultaat van een grootscheeps onderzoek (een deel daarvan werd reeds op de persconferentie van Ikea gepresenteerd). "We zijn begonnen met desk research," legt Carol uit. "We zijn gaan uitzoeken wat er al bestaat aan onderzoek en, om eerlijk te zijn, dat is heel weinig. In Europa is er nog maar weinig wetenschappelijk onderzoek gedaan over 'thuis' en het 'thuisgevoel'." In Vlaanderen is er nu een eerste, grootschalg en wetenschappelijk onderbouwd onderzoek gedaan. "Dit is een eerste nulmeting", zegt Carol. "Bedoeling is om dit onderzoek verder te zetten en om de twee jaar mensen opnieuw te bevragen om te zien of er iets veranderd is en wat precies."

Wat blijkt? 78% van de respondenten zegt dat je 'zonder een thuis niet gelukkig kan zijn'. Opvallend: een thuis is niet noodzakelijk een huis. Wat maakt dan dat iemand zich thuisvoelt? Voor 45% zijn dat de mensen van wie hij/zij houdt; voor 30% is dat de aanwezigheid van een tuin of terras; voor 26 % zijn het de spulletjes en decoratie. Andere topantwoorden waren (20% en meer): de meubels, huisdieren, zicht op groen, een band met de buurt, voldoende ruimte, veel licht.

Op de vraag of de seizoenen het thuisgevoel beïnvloeden, antwoordt 55% bevestigend! Op de buiten ligt dat cijfer nog een tikje hoger: 60% van de plattelandsbewoners ondervindt het effect van de seizoenen, tegenover 47% van de stadsmensen. Het mag echter wel duidelijk zijn dat de aanwezigheid van groen, van een tuin en/of een terras belangrijk is voor het thuisgevoel. Wezenlijk zelfs voor de Belgen: wie geen tuin heeft, droomt ervan, wie geen terras heeft, droomt van een groen uitzicht. Geen thuis zonder groen dus.

Op basis van dit onderzoek - de overeenkomsten en de verschillen die erin naar voor kwamen - heeft het team van ILIV zes types van bewoners benoemd. Elk met een eigen beleving van thuis, elk met een andere kijk op orde, verandering, bezoek, geborgenheid, openheid, en inrichting. We stellen ze kort aan u voor:

1. de open deur mensen - Hier staat de deur altijd wagenwijd open. Ze zijn hartelijk en vinden het belangrijk om een warme thuis te hebben, voor zichzelf en hun gezin, maar ook voor hun vrienden die te allen tijde welkom zijn en overal in het huis mogen komen. Hun thuis is een veilig en warm nest, maar geen afgesloten cocon, eerder een venster naar de wereld.

2. de verkeerde deur mensen - Zij halen eigenlijk weinig vreugde uit hun thuis. Ze kunnen er minder dan de anderen zichzelf zijn, of tot rust komen. Hun huis dient om in te slapen en te eten, maar ontspanning zoeken ze elders. Ook vrienden nodigen ze liever niet thuis uit. Niet omdat ze niet welkom zijn, wel omdat de bewoners zelf niet zo graag thuis zijn.

3. de schoenen voor de deur mensen - Bij hen zal je zelden vuil of rommel aantreffen. Deze bewoners dragen zorg voor hun huis en hebben veel aandacht voor hun interieur. Ze voelen zich op hun best in een ordelijke en gestructureerde omgeving. Vrienden zijn welkom, maar op afspraak.

4. de deur op een kier mensen - Deze bewoners voelen zich onzeker over hun huis. Het is niet altijd netjes opgeruimd en het interieur past niet perfect bij elkaar. Daarover lijken ze zich wat te schamen tegenover bezoekers. Die worden dan ook niet vaak uitgenodigd, ook al omdat de bewoners nogal gesteld zijn op hun privacy.

5. de gesloten deur mensen - Zij zien niet graag bezoek komen. Niet omdat ze onzeker zijn over hun woning, wel omdat alles zijn eigen plekje heeft. Deze mensen zijn gestructureerd. Ze houden niet van onverwachts. Hun huis is een versterkte burcht, van waaruit ze de wereld kunnen buitensluiten.

6. de achterdeur mensen - Deze bewoners zijn hartelijke, warme mensen die hun thuis openstellen voor anderen en hopen dat anderen zich net zo bij hen thuis voelen als zijzelf. Anderen moeten tot rust komen en zich op hun gemak voelen in hun huis, want dat doen ze zelf ook. Een thuis betekent voor hen vooral warmte en veiligheid.

Uitgebreide info, nieuws en trendrapport vindt u op de website van ILIV.

Lees meer over:

Onze partners