Slimme verwarming

12/06/15 om 11:06 - Bijgewerkt om 11:06

Nu energiezuinig leven hoog op de agenda staat, worden steeds meer 'slimme thermostaten' op de markt gebracht. Wij mochten er eentje uitproberen.

Slimme verwarming

Naast slimme energiemeters hebben nu ook de 'slimme thermostaten' hun intrede gedaan. 'Slim' betekent hier vooral dat de thermostaat 'communiceert' met elke radiator afzonderlijk: de thermostaat weet daardoor op elk moment van de dag hoe warm het is op elke plek in huis en kan de verwarmingsketel daardoor gericht aansturen. Als ik zoiets lees, krijg ik visioenen over computers en ingewikkelde programmeertoestanden.

Maar dat klopt niet, zo beweerde men bij Honeywell: "De Evohome is eenvoudig te programmeren en supermakkelijk in gebruik!" Zoveel lovende woorden vragen om uitgetest te worden. En dus kwam installateur Jurgen met een Evohome Connected Pakket en een reeks speciale radiatorkranen bij ons aanzetten.

Het plaatsen ging in elk geval makkelijk en - zoals aangekondigd - zonder breekwerk. Voor de test kozen we vier zones: keuken, woonkamer, veranda en badkamer. Vier ruimtes die bij ons frequent gebruikt worden, maar niet dagelijks en op heel verschillende tijdstippen.

Het programmeren van de thermostaat ging verrassend gemakkelijk: via het touchscreen (met overzichtelijke lay-out) kan je zelf een weekschema invoeren en voor elke dag bepalen wanneer en in welke ruimte de verwarming aanslaat en ook weer afslaat. Wordt de badkamer 's ochtends tussen 7 en 8 en 's avonds tussen half 9 en 9 uur gebruikt, dan kan je dat zo instellen. Toegegeven: je bent er wel even mee bezig. En toen we het winterprogramma wilden aanpassen aan de lentetemperaturen, rees de vraag 'hoe ging dat ook al weer'? Het wees gelukkig zichzelf uit en nu het zomer is, staat de verwarming zelfs helemaal uit.

In het toestelletje kan je tot twaalf zones op die manier programmeren. Elke zone staat gelijk aan een radiator. Dus als je in de woonruimte twee radiatoren hebt staan, moet je twee zones definiëren.

Bovendien kan je via de app het programma vanop afstand aanpassen. Later thuis dan gedacht? Of net omgekeerd: je keert vroeger huiswaarts en wil dat de woonkamer alvast opwarmt? Allemaal dingen die je via de app kan regelen. Grote voordeel is dat nu in geen enkele ruimte de verwarming voor niets staat te draaien. Zelf hebben we vooral daaraan moeten wennen: we vergaten gewoon dat het kon en dus stond de verwarming toch nog aan terwijl het niet hoefde. Of we kwamen thuis en dachten 'hé we hadden de verwarming al wat eerder kunnen aanzetten'. Maar voor de rest werkte het perfect.

Slimme verwarming

Slimme verwarming

Slimme verwarming

Onze partners