Ruimte slim gebruiken

26/09/11 om 18:08 - Bijgewerkt om 18:08

Bron: Knack Weekend

Bijna 90% is tevreden met zijn woonruimte, maar 1/3de kampt ook met gebrek aan plaats.

De jongste jaren doet Ikea ook in ons land een enquête onder haar klanten. Hoe wordt de leefruimte beleefd? Welke problemen kunnen daarbij ontstaan? En hoeveel belang hecht men aan het leefmilieu? Het antwoord op deze en andere vragen was, hoewel verwacht, toch vrij verrassend.

Om met het laatste te beginnen: milieu vinden we met zijn allen belangrijk en we zijn best bereid om daar inspanningen voor te doen. Zo zegt 96% van de ondervraagden het afval te sorteren en 74% heeft spaarlampen in huis. Maar slechts 21% koopt ook milieuvriendelijke was- en afwasproducten.

Dat we een land van eigenaren zijn, is niet nieuw: 69% van de ondervraagden is eigenaar van zijn woning. Ook qua woonoppervlakte zitten we aan de royale kant: 57% bewoont 104 m² en meer, 31% heeft een woonoppervlakte van 65 tot 104 m². De perceptie hangt uiteraard af van met hoevelen je die ruimte moet delen. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat hoewel de grote meerderheid (90%) tevreden is met zijn woonruimte, ruim een derde tegelijk aangeeft van klein tot zeer klein te behuisd te zijn! Het antwoord op de vraag 'wat mist u?' ligt bijgevolg voor de hand: garage, kelder, wasplaats, berging en zolder. Kortom: opbergruimte.

De Ikea-onderzoekers stellen het in hun conclusie nog een tikje scherper: eigenlijk hebben we wel woonruimte genoeg, maar tegelijk een chronisch gebrek aan bergplaats. M.a.w. de beschikbare ruimte wordt niet optimaal benut. En daar ziet de Zweedse meubelgigant een kans: mensen inspireren en tips geven om de ruimte te organiseren en plaats te winnen. 'Denk in de hoogte', is bijvoorbeeld zo'n tip. Om het allemaal concreet te maken, vind je in de winkels nu enkele boxen die speciaal op dit thema ingaan. De een is een kleine studio van 20 m² groot en daar woont een jong studentkoppel. Ze hebben alles: keuken, badkamer, slaap- en leefruimte. Maar nagenoeg alle meubels zijn multifunctioneel. De sofa wordt slaapbank, het salontafeltje is een poefje en tegelijk een opberger. In een tweede box (35 m²) woont een jong, milieubewust stel met een baby. Hier is veel aandacht besteed aan afvalscheiding, zuinige kranen en andere slimme oplossingen. Elders zie je een keuken van amper 7m² groot, met toch alle comfort. Bovenop de kastjes staal allemaal transparante dozen: zo zie je meteen wat erin zit, zonder dat je op de ladder hoeft te klimmen.

Onze partners