Repair Cafés in opmars

19/02/13 om 11:49 - Bijgewerkt om 11:49

Bron: Knack Weekend

De verschillende Repair Cafés staan klaar om uw te helpen bij het herstellen van uw oude spullen.

Repair Cafés in opmars

© Joeri Thiry

Een scheur in het lievelingsrokje van uw dochter, de oude schommelstoel van opa die een kapotte zitting heeft,...: het groot vuil op of toch niet? Vaak vinden we het zonde om zulke dingen weg te werpen. Dan zijn de Repair Cafés misschien een oplossing.

Handige Harry?

Na het succes van het eerste Repair Café in Antwerpen, duiken overal in Brussel en Vlaanderen nieuwe Repair Cafés op. Het concept blijft hetzelfde, u brengt uw kapotte spullen mee en ter plaatse leert een specialist u hoe het voorwerp te herstellen. Stap voor stap wordt uitgelegd hoe u het gat in uw kous kan stoppen of uw salontafel een tweede leven geeft. Er liggen meestal ook enkele boeken met handige hersteltips.

Tijdens het wachten kan u nog gauw een babbeltje slaan met de buurtbewoners. Tegelijkertijd kan u genieten van een tasje thee of koffie.

Ontstaan

De Repair Cafés zijn vooral ontstaan om de weggooimentaliteit van de maatschappij te veranderen. Vaak willen we onze spullen wel houden, maar we hebben geen idee hoe ze te herstellen. De praktische kennis ontbreekt ons en een vakman opbellen is vaak net iets te duur. Daarom probeert de Stichting Repair Café het grote publiek in contact te brengen met de nodige praktische kennis om zelf zaken te kunnen herstellen.

Het idee voor de cafés is ontstaan in Nederland, waar in 2009 het eerste Repair Café in Amsterdam plaatsvond. Sinds 1 december 2012 kent het fenomeen ook hier in Vlaanderen een groot succes. De organisatie van de verschillende cafés wordt gecoördineerd door de Stichting Repair Café en het Netwerk Bewust Verbruiken.

Repair Cafés in Vlaanderen en Brussel

•21 februari in Leuven: STUKcafé, Naamsestraat 96, 3000 Leuven, 14-18 uur.

•21 februari in Sint-Niklaas: Huis van het Kind, Kazernestraat 35,

9100 Sint-Niklaas, 19-22 uur.

•24 februari in Brussel: Solidarité Savoir, Leopold II laan 100,

1080 Sint-Jans-Molenbeek, 14-17 uur.

•3 maart in Brussel: Elzenhof, Kroonlaan 12, 1050 Elsene, 14-18 uur.

•27 april in Heist-op-den-Berg, Kringwinkel, Noordstraat 25,

2220 Heist-op-den-Berg, 14-17 uur.

•1 mei in Brugge, Vormingsplushuis, Sint-Pieterskerklaan 5, 8000 Brugge,

14-17 uur.

Meer info op de website: www.repaircafe.be

Tekst: Kim De Fooz

Onze partners