Portret in de kijker

05/03/15 om 15:05 - Bijgewerkt om 15:07

De antiekbeurs 'Eurantica' heeft als thema 'het portret' en in de Bozar toont in 'Faces then' portretten uit de renaissance. Tijd voor een dagje Brussel.

Portret in de kijker

In Brussels Expo vindt van 20 tot en met 29 maart de kunst- en antiekbeurs Eurantica plaats. Verzamelaars van oude schilderijen, moderne kunst, juwelen, meubels en vintage design kunnen terecht op deze beurs, die erom bekendstaat kwaliteitsstukken te bieden voor betaalbare prijzen.

Het thema dit jaar is 'het portret'. De 'selfie' is de laatste jaren aan een enorme opmars bezig, maar ook in de renaissance was het portret bijzonder populair. Gegoede burgers, koningen en andere belangrijke personen lieten een schilderij van zichzelf maken opdat het nageslacht hen nog lang na hun dood zou herinneren. Met de ontwikkeling van de fotografie werd het portret alleen maar populairder. Bij Eurantica krijg je een mooi overzicht van de verschillende periodes, stijlen en technieken in de portretkunst.

Ook in de Bozar kan je genieten van een tentoonstelling over portretten. Nog tot 17 mei vind je daar 'Faces then', een expositie over portretkunst uit de renaissance. Je ontdekt er 50 portretten van bekende maestro's uit de 16de eeuw. Onder andere Joos van Cleve en Joachim Beuckelaer vereeuwigden eeuwgenoten in zeer gedetailleerde en realistische werken.

Tussen Brussels Expo en Bozar in het centrum van de stad loopt een goede metroverbinding. Een dagje Brussel met bezoek aan beide evenementen is dus zeker doenbaar.

Eurantica, 20-29 maart, op weekdagen 14-19 uur, za-zo 11-19 uur, do 26/03 tot 22 uur, Paleis 1, Brussels Expo. Info: www.eurantica.be.

'Faces then', nog tot 17 mei. Di, woe, vrij, za en zo 10 uur-18 uur, do 10 uur-21 uur. Info: www.bozar.be.

'Portret van zoontje van de timmerman' 1906/1907, tentoonstelling Sint-Martens-Latem, Latemse Kunstkring, Frits Van Den Berghe.

'Portret van zoontje van de timmerman' 1906/1907, tentoonstelling Sint-Martens-Latem, Latemse Kunstkring, Frits Van Den Berghe.

Lees meer over:

Onze partners