Nieuw: Repair Café

28/11/12 om 10:58 - Bijgewerkt om 10:58

Bron: Knack Weekend

Het Antwerpse Ecohuis start zaterdag met een eerste Repair Café.

Nieuw: Repair Café

Een kapotte broek en dito jurkje liggen al maanden in mijn kleerkast. Werkloos, want bij de ene is de naad losgekomen en in de andere zit een gat. Toch kan ik er geen afstand van doen, ze zijn te mooi en leuk om te dragen. Herkent u het? Ook nog een fiets in de garage staan waarvan de banden dringend onder handen moeten worden genomen? En u weet niet hoe eraan te beginnen? Dan is het Repair Café iets voor u. Spullen repareren staat daar centraal. Het concept is simpel: bezoekers komen er met hun kapotte spullen naartoe, krijgen materiaal en gereedschap ter beschikking om ze te herstellen en kunnen daarbij rekenen op de hulp van deskundigen.

Van kleding tot elektronica

Overgewaaid vanuit Nederland, waar in 2009 in Amsterdam het eerste Repair Café plaatsvond, wordt nu in Antwerpen het eerste Vlaamse Repair Café georganiseerd. Op zaterdag 1 december kan je er terecht met kapotte kleding, meubels, elektrische apparaten, fietsen, servies, speelgoed... kortom, alles waar wat aan hapert, krijgt in het Repair Café een tweede leven. Het doel is vooral te laten zien dat iets herstellen leuk is en vaak helemaal niet moeilijk. En wie even moet wachten, kan een kop koffie drinken en een babbeltje slaan met andere bezoekers.

Waarom een Repair Café?

We gooien ontzettend veel weg. Vaak ook spullen die eigenlijk nog mooi zijn en vaak eenvoudig te repareren. Waarna ze weer prima bruikbaar zijn. Jammer genoeg weten velen niet meer hoe je spullen herstelt of hoe er aan te beginnen. En dat is precies een van de doelstellingen van het Repair Café: mensen samenbrengen. Aan de ene kant degenen met technische vaardigheden, aan de andere kant zij die hun spullen (nog) niet zelf kunnen herstellen. Om zo waardevolle praktische kennis aan elkaar door te geven. Spullen blijven langer bruikbaar en hoeven niet weggegooid te worden. Een leuke manier om duurzaam bezig te zijn, zo denken wij.

Vlaanderen en Brussel

De Stichting Repair Café werkt sinds kort samen met het Netwerk Bewust Verbruiken om het initiatief ook in Vlaanderen en Brussel op de kaart te zetten. Het Repair Café Antwerpen is een samenwerking met de Kringwinkel Antwerpen en Samenlevingsopbouw. De eerste vindt dus nu zaterdag plaats, maar er is alvast ook een tweede café op de kalender geplaatst: zaterdag 2 februari 2013.

Praktische info over het Repair Café in Antwerpen vindt u bij het Ecohuis. Voor algemene info over Repair Cafés kunt u terecht bij het Netwerk Bewust Verbruiken. Zin om zelf een Repair Café te organiseren? Kijk dan op de site van de Stichting Repair Café.

Onze partners