Monumentaal zilver

10/01/14 om 15:41 - Bijgewerkt om 15:41

Bron: Knack Weekend

De achttiende Sterckshofopdracht is van het kunstenaarsduo Thalen & Thalen. Een selectie van hun werk wordt nu tentoongesteld.

Monumentaal zilver

© © foto Artur Eranosian

Het Zilvermuseum Sterckshof in Deurne heeft een originele manier om zijn collectie hedendaags zilver aan te vullen. Naast de meer gebruikelijke aankopen, kiest het elk jaar één zilversmid om in opdracht van het museum een specifiek object te vervaardigen. Deze creatie wordt dan opgenomen in de verzameling van het museum. In 2013 kreeg het Nederlandse kunstenaarsduo Thalen & Thalen die opdracht toegewezen.

Vader Rob en zoon Jaap werken uitsluitend in fijnzilver. Dit zilver in zijn puurste vorm is zeer zacht en buigzaam. Het duo tast de grenzen van dit materiaal af. Ze experimenteren met de vormentaal en de wijze waarop het oppervlak bewerkt kan worden. En ze slagen erin objecten te maken in fijnzilver die toch bruikbaar blijven.

In functie van de Sterckshofopdracht 2013 namen Thalen & Thalen de uitdaging aan om te zien hoever ze met twee kilo fijnzilver kunnen gaan. Met de hamer dreven ze het zilver in een vorm die nog net zijn eigen gewicht kan dragen.

Het werk van Thalen & Thalen heeft een grote tactiliteit en nodigt als het ware uit om te worden aangeraakt. En omdat ze ernaar streven mensen te verwonderen met hun objecten, zitten er ook de nodige grapjes in verwerkt.

Zowel de Sterckshofopdracht 2013 als een selectie uit hun oeuvre is nog tot 1 mei te bewonderen in het museum.

Meer informatie vindt u op de website: www.zilvermuseum.be.

Onze partners