Kies een mooie azalea

21/05/13 om 12:27 - Bijgewerkt om 12:27

Bron: Knack Weekend

Hoe kies je een mooie azalea voor de woonkamer? En: hoe kan je 'm zo lang mogelijk goed houden? Zes tips van de specialist.

Kies een mooie azalea

1/ Een gezonde azalea herkent u aan de glanzende blaadjes. De plant mag geen dode blaadjes hebben en zeker geen dode takjes. De potgrond mag vochtig zijn, maar let op dat hij niet nat staat. De bloemen en de knoppen moeten gelijkmatig verdeeld zijn over de hele plant.

2/ Om zeker te zijn dat uw azalea lang bloeit, moet u er bij de aankoop op letten dat niet meer dan een derde van de bloemen open is. Kijk ook goed of de bloemen geen vlekjes vertonen.

3/ Zet uw azalea's niet te warm. Ze staan liever in een niet-verwarmde hal, waar het 10 tot 15°C is.

4/ Wat u zeker niet mag doen, is ze vlak bij een warmtebron zetten en de sierpot met water vullen. U kunt ze beter op een schoteltje zetten, dan kunnen de wortels niet verdrinken. U kunt uw azalea's het beste 2 tot 3 maal per week water geven. Vul de gootsteen met water en laat de plant 30 tot 45 minuten 'drinken'. Kalkhoudend water is niet goed. Gebruik liever regenwater dan leidingwater. Geef uw azalea's geen water wanneer het einde van de bloei nadert, dus wanneer de blaadjes die de bloemen dragen beginnen te verschrompelen.

5/ Om uw azalea's ook het volgend jaar te houden kunt u ze na de bloei het beste verpotten in een iets grotere pot en lichtjes bemesten. Voor de plant is het het beste als u de verwelkte bloemen afknipt en zodoende de potentiële vrucht verwijdert. Ook kunt u ze lichtjes snoeien om ze weer in vorm te brengen.

6/ Azalea's mogen 's zomers gerust buiten staan. Omring ze met heidehumus en kies een schaduwrijke plek. Haal ze in de herfst weer binnen en verpot ze eventueel.

Tekst Jean-Pierre Gabriel

Lees meer over: