Instant zomergevoel

13/05/16 om 13:58 - Bijgewerkt om 15:26

Lelies, gladiolen, calla's en irissen: weinig bloemen toveren zoveel kleur en zon in een ruimte. Ideaal voor wie nood heeft aan vakantiegevoel.

Instant zomergevoel

© ibulb

Wie bij bloembollen alleen aan tulpen en narcissen denkt, vergeet dat er ook in andere seizoenen bolbloemen bloeien. In de zomer zijn dat irissen, gladiolen, calla's en lelies. Je vindt ze in allerlei bonte kleuren: van wit en zachtroze over oranje en geel tot felroze en paars. Bovendien doet dit viertal het ook erg goed als snijbloem. Met hun krachtige kleuren geven ze het interieur een exotische toets die meteen doet dromen van vakantie en zonovergoten oorden.

SCHIKKEN

Vind je het niet makkelijk om deze sprekende zomerbloemen in een vaas te schikken? Met deze tips laat je ze volledig tot hun recht komen.

Lelies in verschillende kleuren, in een transparante glazen vaas.

Lelies in verschillende kleuren, in een transparante glazen vaas. © ibulb

1/ Gladiool, calla, iris en lelie hebben elk een sterk karakter. Ze raken dus niet gauw ondergesneeuwd in een boeket. Combineer ze naar harten lust en presenteer ze in een vaas van transparant glas: zo ligt de nadruk op de bloemen zelf.

Oranje gladiolen in een oranje vaas.

Oranje gladiolen in een oranje vaas. © ibulb

2/ Kies je voor één bloem in één tint dan kan je die versterken door juist een vaas in diezelfde kleur te kiezen: blauwe irissen bijvoorbeeld in blauw glas. Of oranje gladiolen in een oranje vaas.

Een groepje van drie bolvormige vaasjes met kortgeknipte lelies.

Een groepje van drie bolvormige vaasjes met kortgeknipte lelies. © ibulb

3/ Kies in plaats van een groot boeket voor kleine boeketjes in identieke vaasjes en zet die gegroepeerd op de tafel of het buffet. Lelies kortgeknipt in bolvormige vaasje, irissen in flesjes...

Paarse gladiolen gecombineerd met paarse calla's en blauwe ridderspoor.

Paarse gladiolen gecombineerd met paarse calla's en blauwe ridderspoor. © ibulb

4/ Combineer deze zomerbolbloemen met andere bloemen uit de tuin. Statige gladiolen bijvoorbeeld gecombineerd met riddersporen, die een veel lossere stijl hebben.

Letterlijk àlles kan een vaas worden, zelfs laarzen.

Letterlijk àlles kan een vaas worden, zelfs laarzen. © ibulb

5/ Think out of the box: elk komvormig voorwerp kan een vaas zijn. Theekopjes, weckpotten, blikken... je kan het zo gek niet bedenken of je kan er bloemen in presenteren. Of zet je vaas op een onverwachte plek: in een vogelkooi bijvoorbeeld.

VERZORGEN

Vul een schone vaas met water en snijbloemenvoedsel. Snij met een scherp mes een stukje van de stelen af en verwijder de bladeren die in het water komen. Zet de vaas op een plek waar het boeket tot zijn recht komt. Plaats ze niet bij de verwarming of in volle zon. Ververs het water - indien nodig - zodat het helder blijft.

Bron: ibulb

Onze partners