Huizen van bij ons

27/06/12 om 15:44 - Bijgewerkt om 15:44

Natuurlijke materialen en lijnen, veel licht en sobere maar smaakvolle voorwerpen vormen de rode draad in deze woning, annex showroom, annex b&b.

De ontdekking van een oude boerderij in het bosrijke gebied van Limburg, was voor Dorien het startsein om haar dromen waar te maken: haar eigen interieuradviesbureau en ontwerpstudio, Moka Projects. Er waren echter ingrijpende werken nodig om het huis te renoveren en het interieur opnieuw in te delen. De hele interne structuur moest worden vervangen. Dorien: "Dit gaf me de kans om er mijn ultieme droomhuis van te maken, dat moderner en lichter moest worden dan een typische boerderij."

Door het hele huis is veel aandacht besteed aan de basis: "We zijn hier in de streek van de eikenbomen, dus een eiken vloer was een logische keuze. Om de relatie tussen binnen en buiten te versterken, heb ik gekozen voor zeer grote raampartijen." Overal werd het kleurenpalet neutraal gehouden om de diverse materies zoals linnen, hout, glas en staal goed tot hun recht te laten komen. De overwegend natuurlijke materialen en tinten verlenen samenhang. Doorleefde meubels die gepatineerd zijn door de tijd en designmeubels delen hier pretentieloos de ruimte.

Dorien weet precies hoe ze de magie van voorwerpen tot leven kan brengen. De zitkamer is een prachtige mise-en-scène met grote gestoffeerde zitbanken en een glas-in-staal afscheiding. Overal liggen zachte kussens en plaids. Opvallend veel van haar decoratieobjecten lijken geïnspireerd op de natuur, zoals de vilten keien en de ruwe houten stronken. De stillevens in de ruimte zijn stijlvol gecomponeerd. De slaapkamers onder het dak zijn minimalistisch maar uitermate comfortabel ingericht.

Het stoffenwinkeltje van oma

Dorien: "De gedachte om ook een b&b te openen groeide langzaam. Ik had ruimte over. En het leek me leuk." B&b Moka&Vanille telt vier gastenkamers. Ze ademen allemaal dezelfde sfeer: gezellig, sober en geraffineerd.

Het interieur blijft een work in progress: meubels en accessoires worden weleens vervangen. "Ja, de inrichting is constant in ontwikkeling. Ik sta ook steeds voor het dilemma: wat hou je zelf en wat stel je beschikbaar aan je klanten? Ik heb geleerd dat er altijd een nieuw stuk komt voor het stuk dat je net verkocht hebt. Er komen zoveel mooie dingen op je pad", vertelt ze.

woning van Dorien ligt te midden van een lapje getemde natuur dat overloopt in de omliggende weiden en velden. De woning is er dan ook op gericht dat er altijd en overal een verbinding is met buiten. Op de begane grond lopen living en woonkeuken moeiteloos over in tuin en terras door grote glaspartijen. Bewoners en bezoekers hebben daardoor het gevoel midden in de natuur te zijn. Overal valt licht gul binnen.

De stilte en het omringende groen maken dat deze plek een enorme aantrekkingskracht uitoefent op wie rust en kalmte zoekt. "Een huis is er om in te ontspannen, om in te dromen. Je volledig op je gemak voelen in je omgeving, dat is de ultieme luxe. En voor mij betekent dat licht, overal om me heen", legt ze uit.

Praktische info vindt u op de website.

Tekst Evelien Vanherck Foto's Sven Everaert

OST

Lees meer over: