Huizen van bij ons

29/02/12 om 20:09 - Bijgewerkt om 20:09

Dit statige pand werd hersteld en uitgebreid, zonder de sfeer van het verleden uit het oog te verliezen.

Je zou ook deze plek zo voorbijrijden. Omdat de lintbebouwing in de talrijke beekvalleien in de omgeving van Brussel het authentieke landschap verbergen. Jammer is dat, want op een boogscheut van Brussel waan je je in een compleet andere wereld. Tenminste wie de grote wegen even vermijdt. Hij ontdekt er een glooiend landschap met holle wegen en talrijke beekvalleien. En architecturale pareltjes als dit statige huis, dat hoort bij de oude watermolen Ten Broek, die volgend jaar wordt gerestaureerd. De molen en andere gebouwen op het domein hoorde bij de Cartonnerie Winderickx, en hoewel die reeds lang is verdwenen, is het domein nog steeds in familiehanden. De Familie Winderickx zat al van in de 16de eeuw in de papiernijverheid, de molen zelf is een stuk ouder: de eerste vermelding ervan stamt uit de 14de eeuw en toen was het nog een graanmolen.

Als architect heeft Steven Winderickx (Bofa Architects) veel belangstelling voor oude gebouwen. Hij herstelt ze graag in oude stijl: met respect voor de bestaande verhoudingen en materialen. Dat deed hij ook met dit grote landhuis uit 1879, dat centraal op deze historische site staat en waar hij nu met zijn echtgenote Evelyn en hun kinderen woont.

Winderickx verruimde het pand met twee vleugels, waar hij onder meer zijn eigen kunstschildersatelier onderbracht. Aanvankelijk overwoog hij om hier met een gedurfde hedendaagse ingreep uit te pakken, maar uiteindelijk opteerde hij voor een onopvallende aanvulling die opgaat in de classicistische stijl van het geheel.

Het gebouw zelf werd grondig, maar toch met groot respect voor het interieur en zijn geschiedenis opgeknapt. De oude structuur, indeling dus, bleef bewaard, met inbegrip van alle deuren, planken en stenen vloeren. Het stucwerk van de plafonds werd hersteld, de antieke schouwmantels bleven bewaard en hier en daar ook de vloer met antieke cementtegels die perfect passen in deze landelijke omgeving.

Tekst Piet Swimberghe Foto's Jan Verlinde

Lees meer over:

Onze partners