Huizen van bij ons

17/01/14 om 11:10 - Bijgewerkt om 11:10

Bron: Knack Weekend

Een huis met uitstraling, charme en plaats om wonen en werken te combineren: Klara Libert vond het in een voormalig brouwerspand in Zaffelare.

Huizen van bij ons

Klara en haar echtgenoot kochten het huis vier jaar geleden. Het stond toen al even leeg wegens een overlijden. De rolluiken waren gesloten, de tuin was overwoekerd. Klara werkte in die periode nog als vertegenwoordiger voor een firma van keukenmateriaal en ontwikkelde gaandeweg de droom om zelf met een kookstudio aan huis te starten. "Ik wilde workshops geven, gasten ontvangen en alle faciliteiten voorzien voor mensen die een locatie zoeken om een gezellig en groot feest te geven. We hebben dit huis dus gekocht op basis van mijn droom."

Ze zochten iets met charme, met ruimte en met potentieel. "Via een goede kennis kreeg ik te horen dat dit pand te koop zou komen, waarop we zijn gaan kijken. Het stond leeg en was volledig overgroeid met wilde wingerd. De tuin was een wildernis, maar door al dat groen geweld heen konden we wel zien dat het was wat we zochten. We stuurden een e-mail naar de notaris, lieten onze interesse blijken en deden een bod." Enkele maanden later waren ze de trotse eigenaars van het mooie statige huis waar genoeg ruimte en mogelijkheden waren om de droom van de kookstudio te realiseren.

ODON

Het huis werd in 1892 gebouwd in opdracht van de dorpsbrouwer. "Dat was een leuke ontdekking", zegt Klara. "Van bij het begin had het hier dus al iets te maken met eten en drinken." Tijdens het opruimen vonden ze op zolder een statig portret. Het bleek van Odon De Keyser te zijn, zoon van de bouwheer die het tot burgemeester van Zaffelare schopte, een mandaat dat hij vervulde van 1947 tot 1958. Odon werd opgepoetst en kreeg een mooie plek in de grote eetzaal in het huis. Bovendien werd ook zijn familienaam in het bedrijfslogo van de kookstudio verwerkt: De Keyser & de kok.

Die kok is al wie maar komt koken in de studio: een robuuste keuken in steigerhout die Klara op en top inrichtte met professionele fornuizen, koeltogen en keukenaccessoires van Kitchen Aid. "Voor mensen die dat willen kan ik voor de catering zorgen, maar als ze liever zelf aan de slag gaan in de keuken, huren ze gewoon de locatie en de keuken af", licht Klara haar concept toe. Ook worden hier geregeld kookworkshops gegeven, want ondertussen volgde Klara een culinaire opleiding bij Syntra en studeerde ze af als restauranthouder. "Maar ook daarvoor was ik al altijd een toegewijde kok. Ik ben altijd graag met koken bezig geweest, kookboeken zijn mijn favoriete lectuur, ik heb er stapels en stapels van."

MIX & MATCH

Ook al was het huis oud en afgeleefd toen ze het aankochten, structureel was het goed bewaard gebleven. De lusters, de spiegels, de haarden en de ornamenten waren allemaal in prima staat. Dat spreekt niet vanzelf in dit soort huizen, die soms erg toegetakeld werden omdat de tijdsgeest van enkele decennia geleden andere noden voorschreef. "Overal hing vreselijk lelijk afwasbaar behangselpapier en op alle vloeren zat vast tapijt. Maar wat authentiek was, bleef gelukkig wel bewaard", zegt Klara. Alle ramen werden vervangen en kregen dubbele beglazing, terwijl de gevel werd aangepakt door een gespecialiseerde firma die hem zandstraalde en opnieuw waterdicht maakte.

Binnenin is het huis symmetrisch opgebouwd. Centraal loopt de inkomhal met deuren die aan weerskanten uitgeven op woonruimtes. Rechts geven ze uit op de vertrekken van De Keyser & de kok. Links gaan deuren open naar de privévertrekken: een opbergruimte, de eetkamer en de keuken van het gezin. We zien in de inrichting de typische stijl van Klara terugkeren: een mooie mix van oude meubelen - vaak stuks zonder veel waarde maar met een overschot aan charme, die de vorige eigenaren naar de zolder hadden verbannen -, erfstukjes en meer hedendaagse objecten.

"We zijn 2013 en niet meer 1892, ik vind dus niet dat je moet overdrijven om alles terug in de oude staat te herstellen", bedenkt Klara. "Wat ik wel leuk vind is dingen een tweede leven geven. Ik schuim vaak rommelmarkten af en heb zelfs al aan de glasbak mooie trouvailles gedaan. Supermooie dingen die een ander niet meer wil, gratis en voor niets. Je wast het eens af en dan past het vaak wonderwel in het geheel van de mix & match hier. Als ik het dan beu ben, doe ik het weer weg. Tenslotte heeft het me geen arm of been gekost. Soms pas ik ze wat aan door ze bijvoorbeeld een likje verf te geven of ze te combineren met nieuw design. Vooral de sobere meubeltjes in een meer Scandinavische stijl vind ik wonderwel passen bij ons barokke huis."

BLOEMENBEHANG

De gang hielden de bewoners bewust sober om de mooie originele vloer goed tot zijn recht te laten komen. Het behangpapier dat er oorspronkelijk hing, in donkere gele en groene kleuren en met een fluwelen toplaag, schilderden ze wit. "Door de fluwelen prints slorpte het liters en liters verf op maar het resultaat mag er best wezen", zegt Klara trots.

Ook de trap aan het einde van de gang behoort tot het privégedeelte van het huis. Op die trap die naar de slaapkamers, badkamer en zolder leidt, kozen de bewoners voor vast tapijt, onder meer om akoestische redenen. Waar vroeger een kleine badkamer zat maakten ze een ruim en gezellig toilet. De rest van de ruimtes op de eerste verdieping kregen een bestemming als twee ruime en luchtige slaapkamers en een mooie badkamer. Ook in de badkamer werden delen van de muur bekleed met behangpapier van het Engelse merk Sanderson. "Ik koos voor elke kamer een ander motief maar wel telkens een bloemenprint, een rode draad door heel mijn huis", legt Klara uit.

Vanuit het slaapkamerraam kijken we samen naar de diepe tuin, goed voor een totale oppervlakte van zesduizend vierkante meter. "Ook nog een project", zucht Klara. "Zo'n 0,6 hectare, daar begin je niet zomaar aan. Eigenlijk zou ik iemand willen vinden die op zoek is naar een volkstuintje. Die mag in het achterste deel van mijn tuin op duizend vierkante meter een moestuin aanleggen. Als we de oogst van de groentjes dan delen, ben ik al heel tevreden." Geïnteresseerden kunnen zich bij Klara aanmelden.

Tekst Sigyn Elst Foto's Stefanie Faveere

Lees meer over: