Huizen van bij ons

09/10/13 om 16:05 - Bijgewerkt om 16:05

Bron: Knack Weekend

Dit huis heeft een warme ziel en werd gestoffeerd met leuke objecten die herinneringen oproepen.

Huizen van bij ons

Het is om te beginnen boeiend om te zien hoe een rijhuis waarvan er dertien in een dozijn zijn, toch op een originele wijze wordt bewoond. Dat is ook wat de bewoners van dit pand, Frederika Laloo en haar man John Hinderyckx, drijft. "De meeste van die woningen worden gewoon verknoeid," legt Frederika uit, "er komt een architect over de vloer en die mag vervolgens de helft van het achterhuis slopen om er een open ruimte van te maken. Soms kan dat een oplossing zijn, maar niet zelden wordt zo de ziel van de woning stuk gemaakt. Muren worden gesloopt en maken plaats voor grote ramen en zo gaat de intimiteit van het huis verloren."

Hun woning stamt uit de jaren 30 en bevindt zich aan de rand van de Brugse binnenstad. Het huis heeft een traditioneel grondplan: een rechte hal met trap en daarnaast twee kamers die netjes achter elkaar liggen. Achter de trap vinden we de keuken met daarachter de tuin. "Wij kozen ervoor de hele originele indeling te bewaren, we hebben het pand opgefrist zonder iets te verbouwen. We vinden de proporties schitterend, ze zorgen immers voor veel intimiteit en geborgenheid. De lichtinval is perfect. Het pand ligt op het zuiden en zou met grote vensters té warm worden. En we houden ook van al wat er is, de oude vloeren, de deuren, het stucwerk, noem maar op. Dat wordt ook door onze gasten gewaardeerd - want we hebben een gastenkamer helemaal boven, een flatje eigenlijk - en de mensen die hier komen logeren vinden dat authentieke nu net leuk", aldus Frederika. Maar denk nu niet dat het pand oubollig is, integendeel. Het werd op een heel relaxte manier ingericht met allerlei vondsten.

Vide grenier

Frederika en John reizen graag door Frankrijk. "Daar, niet hier, lopen we graag een vlooienmarkt af. Ginds noemen ze dat trouwens een 'vide grenier' (zolderschoonmaak, red.), op zich ook al zo'n mooie term. Er zijn er overal en meestal verkopen de mensen gewoon voor hun deur. Soms lopen we zelfs een oude boerderij binnen en vangen we zo een glimp op van het interieur. Dat maakt het extra spannend!"

Maar John en Frederika verzamelen al langer dan vandaag. Ze zijn wat minder tuk op spullen uit grootmoeders tijd, maar kijken uit naar wat nu vintage wordt genoemd. "Toen ik jaren geleden meubels uit de jaren 50 en 60 bijeengraaide, hoefde ik daar soms niet eens voor te betalen. Die moderne spullen werden destijds gewoon weggegooid", merkt Frederika op. "Maar we zoeken eigenlijk een beetje van alles door elkaar en hebben zo een eclectische smaak ontwikkeld." Een smaak die wel bij de huidige decoratietrend past, want het mengen van stijlen en periodes is in.

Sommige objecten werden ook helemaal eigenhandig vervaardigd, zoals de door John vervaardigde 'basreliëfs', opgebouwd uit gezaagde planken. Wat voor velen bouwafval is, wordt voor John een kunstwerk. Hij verzamelt en restaureert ook fietsen. Meer zelfs, van de oude onderdelen bouwt hij ook nieuwe fietsen, waarmee ze vervolgens gaan rondreizen.

Artistieke warmte

Deze woning oogt allerminst burgerlijk. De gekleurde wanden, in iedere kamer anders van tint, zorgen voor een artistieke toets. Volgens hen geeft kleur diepte aan een huis en moet je lang niet altijd alles wit te schilderen. Maar overal leveren de witte deuren en plinten wel de algemene harmonie en stijl. De woning telt ook veel kamers die telkens een tikje anders van stijl zijn, wat voor een visuele verruiming zorgt.

John en Frederika hebben het pand ook zelf opgeknapt. "Voor de nutsleidingen deden we een beroep op vaklui," legt Frederika uit, "maar de rest deden we zelf. Dat maakt het extra spannend en zo zie je ook beter wat je eigenlijk het mooist vindt. Hou er ook rekening mee dat dit interieur niet in één keer tot stand kwam. We waren er een hele tijd mee aan de slag - wat ook weer goed is, want een interieur moet groeien."

INFO: B&B Bread & Butter, www.breadandbutter.be.

Tekst Piet Swimberghe Foto's Jan Verlinde

Lees meer over: