Hout als energiebron

17/02/12 om 15:39 - Bijgewerkt om 15:39

Bron: Knack Weekend

Drie redenen waarom hout een goede warmtebron is.

CIV-Agoria en Xylo, de twee verenigingen die de belangrijkste fabrikanten van kachels en haarden in België vertegenwoordigen, belichten de voordelen van hout als energiebron. Ze wijzen erop dat we in België tegen 2020 niet minder dan 13% van onze energiebehoefte moeten halen uit hernieuwbare energiebronnen. Hout is een van die energiebronnen. Hout is hernieuwbaar, economisch en milieuvriendelijk.

Hout is hernieuwbaar

Hout is een grondstof die binnen de 50 jaar vernieuwd kan worden. Dit wil zeggen dat een boom die gekapt wordt er opnieuw kan staan binnen 50 jaar. Daarom is het belangrijk dat na de houtkap een goed aanplantbeheer wordt toegepast. Bij het aanplanten van nieuwe bomen moet dan rekening gehouden worden met hoeveel bomen er aangeplant worden in een bepaalde ruimte. Dit zou moeten worden toegepast als er bomen in ons land gekapt worden, maar ook als er bomen in het buitenland gekapt worden. De aanplanting van nieuwe bomen zou overal op dezelfde manier moeten gebeuren, zodat we de gekapte bomen op een systematische manier kunnen vervangen. Op deze manier is hout een hernieuwbare vorm van energie.

Hout is economisch

Hout gebruiken als energiebron is goedkoper dan welke fossiele brandstof dan ook. Dat is in tijden van crisis en hoge brandstofprijzen op zijn minst interessant te noemen. Houtverwarming als aanvulling bij de bestaande centrale verwarmingsinstallatie kan tot 20% besparen op het energiefactuur. Daarbij heeft houtverwarming verschillende toepassingen. Door een buizensysteem onder de vloer kan bijvoorbeeld vloerverwarming gecreëerd worden.

Hout is milieuvriendelijk

Hout gebruiken om zich te verwarmen is CO2- neutraal. Bij de verbranding van het materiaal komt de koolstofdioxide vrij die het hout tijdens zijn groei heeft opgenomen. In de praktijk gaat het om zeer beperkte uitstootvolumes. Bij verwarmen met gas en olie komt er meer dan vijf keer zoveel CO2 vrij. De rookpluim die na verbranding van hout uitgestoten wordt, is niet zo schadelijk als de meeste mensen denken. Moderne haarden zorgen ervoor dat de roetdeeltjes in de schoorsteen blijven hangen en deze door naverbranding bijna volledig vernietigd worden. Een moderne haard is hierbij een voordeel. In vele verouderde huizen staat er evenwel geen moderne haar en daar is de uitstoot wel schadelijk omdat de roetdeeltjes niet verband worden. Er is een verschil tussen een open haard en een gesloten haard. De gesloten haard zal de rook en de schadelijke stoffen afleiden via de schoorsteen. In de schoorsteen gebeurt de verbranding van de roetdeeltjes. Een open haard zorgt ervoor dat de schadelijke stoffen ook in de woonruimte komen. Enkele tips voor beide soorten haarden. Maak de schoorsteen toch minstens een keer per jaar schoon, zo verwijdert u de vastgekoekte roet en zorgt u voor een betere ventilatie. Let bij een open haard op een goede afzuiging, zo komt er minder rook in de woonruimte. Hakhout moet bij voorkeur droog zijn (hout moet een jaar tot tweeëneenhalf jaar drogen afhankelijk van de houtsoort). Gebruik tot slot geen hout waar andere producten op gebruikt zijn, vernis en dergelijke worden dan mee verbrand en hun schadelijke stoffen ook.

Conclusie

Als we hout op een verantwoorde manier gebruiken als energiebron heeft het veel voordelen. Een goed beleid is voor de aanplanting van nieuwe bomen, een geschikte haard voor iedereen of een goed onderhoud van de schoorsteen zorgen ervoor dat vele nadelen waar hout vroeger mee te kampen had kleiner geworden zijn. Hout is wel niet het enige alternatief om de fossiele brandstoffen te vervangen. Er zal een combinatie nodig zijn van verschillende hernieuwbare energiebronnen.

Onze partners