Hotspot

09/12/11 om 13:13 - Bijgewerkt om 13:13

Bron: Knack Weekend

In elk nummer stelt Nest u een shoppingadres voor dat de moeite van het ontdekken meer dan waard is. Deze keer houden we halt bij Woontheater in Blaasveld.

Wie het Woontheater nadert, wordt aanvankelijk een tikje op het verkeerde been gezet. Rondom het pand staat een deel van de buitencollectie uitgestald. Design tuinmeubelen, een smeedijzeren serre, een roestvrijstalen buitenkeuken en trendy zonneschermen springen in het oog. Maar wie de moeite neemt om rond te kijken, ontdekt ook enkele ouderwetse houten terrasstoeltjes en vintage fauteuils. Het doet vermoeden dat dit meer is dan de zoveelste interieurzaak vol trendy design. Een vermoeden dat al snel bevestigd wordt als je over de drempel stapt en binnentreedt in een wereld waar originele antieke stukken, grappige brocante-objecten en gloednieuw design op een eigenzinnige en harmonieuze manier zijn samengebracht.

Eigenlijk runt Marie Vleminckx al sinds 1980 op dit adres een interieurzaak. Aanvankelijk heette die 'Rotan & Design'. "Eigenlijk ben ik begonnen op de markt", vertelt Marie. "Elk weekend stond ik daar met een collectie manden en ander vlechtwerk. Nog altijd ben ik geboeid door ambachtelijk gevlochten voorwerpen met een heel natuurlijke look. Alle vlechtwerk komt van Indonesië en van enkele artisanale bedrijven in Oost-Europa, plaatsen waar het ambacht nog echt bestaat."

De intrede van een nieuwe partner gaf de zaak vier jaar geleden een heel nieuw elan. Pascal Verlinden is een creatieve duizendpoot. Hij schrijft muziek, speelt gitaar en zingt, hij schildert en maakt meubels van gerecupereerd hout, en bovenal is hij gepassioneerd door antiek. Samen hebben ze een absolute voorkeur voor eerlijke objecten, vaak gemaakt in natuurlijke materialen. Marie: "We verkopen nooit kopie-antiek. Alle antieke stukken die je hier ziet staan, zijn écht. Verder is het aangevuld met meubels die gemaakt zijn van gerecupereerde materialen. Oude dingen terug nieuw gemaakt, soms met een andere functie. Echte merken hebben we niet meer in de collectie, dat hebben we losgelaten. Maar een aantal designers blijf ik wel volgen. Omdat ze interessant werk maken en omdat het klopt met onze collectie."

Dat ze voor 'Woontheater' kozen als nieuwe naam voor de zaak is allesbehalve toevallig. "We willen niet als elke andere woonwinkel zijn", stelt Pascal. "Om een voorbeeld te geven: vandaag komt hier een wijnhandelaar zijn wijnen presenteren. Zodra wij dat wisten hebben wij gezorgd voor een gepast decor. Wij verhuren ook dergelijke decors. Inrichting begint voor ons bij de geschiedenis: je kijkt wat er in het verleden geweest is en voegt daar iets van jezelf aan toe." "We begeleiden ook klanten bij de inrichting van hun woning", vult Marie aan. "We helpen hen om net iets meer te durven dan wanneer ze volledig zelf zouden inrichten. Zelf vind ik dit heel boeiend omdat elk interieur een verhaal vertelt, het verhaal van de woning en dat van de mensen die er wonen."

Woontheater slaat echter nog op meer dan alleen maar een decor. Of anders gezegd: een decor komt maar tot leven wanneer er ook daadwerkelijk iets gebeurt. "We organiseren hier ook echt theater", legt Pascal uit. "Elke laatste donderdag van de maand nodigen we klanten uit, die elk op hun beurt iemand mogen uitnodigen voor een avondje genieten. Ook voor ons is dit een fijne manier om steeds meer mensen te laten kennismaken met onze zaak."

Tekst Hilde Verbiest Foto's Kat de Baerdemaeker