Hotspot: Talent in de buurt

10/01/14 om 19:20 - Bijgewerkt om 19:20

Bron: Knack Weekend

Een jonge ondernemende buurtbewoner zag in zijn wijk heel wat potentieel talent aanwezig. Het enige wat nog ontbrak was een podium, dus zorgde hij daarvoor.

Hotspot: Talent in de buurt

Toen Talent in de Buurt enkele jaren geleden de deuren opende, waren veel Berchemnaren opgetogen. De winkelstraat die hoe langer hoe meer aan verloedering onderhevig bleek, kreeg er immers niet de zoveelste nacht- of telefoonwinkel bij maar een originele zaak waar de kleur en de vrolijkheid vanaf spatte. "We vonden dat de winkelstraat geen afspiegeling was van de toffe en creatieve mensen die hier in de buurt wonen", zegt industrieel vormgever Cédric die samen met zijn vrouw Miek achter Talent staat. "In deze buurt wonen heel wat mensen met potentieel. Met onze zaak wilden we hen een podium bieden om hun talent te tonen."

TESTLAB

"In het begin startten we met negen ontwerpers uit Berchem die we zelf selecteerden om de stijl die we wilden ontwikkelen scherp te stellen." De eerste negen talenten waren bezig met mode, wonen, eten en het design van mooie spullen voor kids. Sommigen hadden al de eerste stappen richting buitenwereld gezet, anderen waren nog niet uit hun atelier of woonkamer durven komen. Bij Talent in de Buurt mochten ze vaak voor het eerst hun ontwerp in consignatie geven en Cédric zorgde voor de rest: een winkel, een website en klanten.

"Ondertussen werken we samen met meer dan 130 ontwerpers. En na de eerste negen hebben we nooit meer actief moeten zoeken. Iedereen kwam zich spontaan bij ons aanmelden met een collectie." Onder de ontwerpers zijn er die hun beroep en broodwinning uit hun ontwerp willen halen, maar evengoed zijn er mensen die naast hun job hun creatieve ei kwijt willen met eigen handgemaakte spullen. Niet zonder trots vertelt Cédric dat Talent in de Buurt het testlab was voor de ondertussen superpopulaire kaartjes en nostalgische blikken dozen met retrotaferelen van het ontwerpersteam Froy & Dind. "Momenteel verkopen ze hun producten wereldwijd, leuk dus dat het hier was dat ze voor het eerst hun wenskaarten kwamen voorstellen."

Om geselecteerd te geraken en een collectie in consignatie te mogen geven, zijn er een paar voorwaarden. De ontwerpen moeten met de grootste zorg gemaakt, vrolijk van kleur, een tikje retro en aangenaam geprijsd zijn. Uiteraard moet de man of vrouw achter het ontwerp een talent uit de buurt zijn: Berchem of de brede omgeving, met de provincie Antwerpen als absolute grens.

Talent is open op vrijdag en zaterdag. "Uiteindelijk zijn dat de twee dagen die de meeste shoppers op de been brengen en zo is er nog tijd over voor het werk aan onze eigen juwelencollectie Studio Witloof en onze drie kinderen", lacht Cédric.

Talent in de Buurt, Statiestraat 83, 2600 Berchem, www.talentindebuurt.be, info@talentindebuurt.be.

Tekst Sigyn Elst Foto's Jan Verlinde