Hotspot: Tafel van Feliz

09/03/12 om 09:53 - Bijgewerkt om 09:53

Bron: Knack Weekend

In elk nummer stelt Nest u een shoppingadres voor dat de moeite van het ontdekken meer dan waard is. Deze keer houden we halt bij De Tafel van Feliz in Leuven.

Je loopt er zo voorbij in dat drukke, autovrije stukje van de Mechelsestraat. Een discreet maar mooi geveltje waarachter een even discrete als mooie winkel schuilgaat: De Tafel van Feliz. Dit geesteskind van Phaedra Famaey (Fe) en Lies De Schepper (Liz) is echter veel meer dan zomaar een winkel in een drukke winkelstraat. In de etalage hangen foto's van gedekte tafels, feesten en evenementen. Niets meer, niets minder. "We zijn begonnen in 2005, maar de precieze aanleiding kennen we niet meer", lacht Lies. "We wilden allebei zelfstandig werken en liefst niet alleen. En van het een is het ander gekomen. Over de essentie waren we het vrij snel eens: het moest iets worden rond interieur of mode, dus niet enkel en alleen een winkel en zeker met merken die je niet overal vindt." Dat 'iets' is dus De Tafel van Feliz geworden, een combinatie van winkel en de creatie van feesttafels voor anderen. "Feestarchitecten". Zo staat het in de etalage. Of nog: "Sfeerfeeën".

Feestconcepten

"Eigenlijk zijn we begonnen met die gedekte tafels aan huis", vertelt Lies. "Wij maken een feesttafel, compleet met alles erop en eraan. Tafels en stoelen, linnen, servies, bestek, tafelversiering, naamkaartjes... Echt bijna zoals in een sprookje: wij zwaaien met ons toverstafje en hop, daar staat een feesttafel. En als het feest gedaan is, wordt alles weer weggehaald." Het klinkt eenvoudiger dan het is. Want elk feest heeft een thema, een volledig uitgewerkt concept. Voor het communiefeest van een jongen vormde een sprinkhaan de rode draad. Voor een burgerlijk huwelijk plaatsten ze een knalgroene granny smith op een voor de rest helemaal witte tafel, omdat elk onderdeel van het menu iets met appels had. "Wij komen niet zomaar bloemekes zetten. Een gedekte tafel moet àf zijn. Of het nu chic en duur is, of heel budgetvriendelijk: alles moet kloppen, er moet harmonie en persoonlijkheid inzitten. Zo hebben we voor een huwelijk naamkaartjes gemaakt die eigenlijk geen naamkaartjes waren. Het koppel had voor iedere genodigde een zin geformuleerd, zinspelend op karaktertrekken. Heel leuk en het nam ook meer tijd in beslag om je plaats te vinden."

Pure eenvoud

In de winkel - twee kamertjes groot in een historisch huis - presenteren ze een bijzondere mix van bekende en minder bekende merken. Lies: "Ik ben heel toevallig op dit pand gebotst. Dit was vroeger een winkeltje van messen en scharen, het heeft elf jaar leeggestaan. Tot het op een mooie dag te huur kwam. We hebben geen moment getwijfeld, hoewel de ruimte beperkt is. Maar die schitterende art-decosfeer met dit fraaie wandmeubilair, daar konden we niet aan weerstaan. We hebben de inrichting bewust heel sober gehouden, precies om die art-deco-elementen en natuurlijk ook onze serviezen goed tot hun recht te laten komen."

Hoe klein ook, er valt veel te ontdekken. Papieren servetten van Marimekko, maar ook porselein van Limoges. Fraaie wijnglazen van Rosenthal naast het servies dat Anja Meeusen voor D&M ontwierp en stoffen van Decopur. "We kiezen vaak voor dingen die je elders niet vindt", zegt Lies. "Of juist voor dingen die al heel lang bestaan", vult Phaedra aan. "Rosenthal bijvoorbeeld, of Limoges. Maar wij kiezen dan toch net iets anders uit die uitgebreide collecties. We houden van eenvoud en puurheid - maar ook van het andere uiterste, met veel kleur en bloemen. En we staan open voor nieuwe merken. Zoals een Oxygene of Blue Hour, een gloednieuw Belgisch merk met heel mooi, subtiel tafellinnen."

Tekst Hilde Verbiest Foto's Jan Verlinde

Onze partners