Hotspot: Rewind

08/02/12 om 16:40 - Bijgewerkt om 16:40

Bron: Knack Weekend

In elk nummer stelt Nest u een shoppingadres voor dat de moeite van het ontdekken meer dan waard is. Deze keer houden we halt bij Rewind Ecodesign in Antwerpen.

De Riemstraat is niet meteen de bekendste winkelstraat van Antwerpen. En toch vind je hier een van de hipste adressen van het moment: Rewind is een ruime, lichte winkel waar je bijna letterlijk van de ene verbazing in de andere valt. Felgekleurde trolly's gemaakt van oude benzinebidons, plaids van aaneengenaaide stukjes oude deken, tassen van afgedankte brandslangen, een tafel van oude boeken, ringen en oorbellen gesneden uit oude eetborden... De rode draad in het aanbod mag duidelijk zijn: alle producten zijn ecologisch verantwoord. In de meeste gevallen gaat het ook over hergebruikte en gerecycleerde materialen. Zoals de vilten ontwerpen van het Belgische Buzzispace: zitzakken, lampen en kamerschermen van gerecycleerde petflessen. Toch heb je hier nergens een 'geitenwollensokkengevoel'. "Een bewuste keuze", zegt Stijn Gilles die samen met zijn vriendin Liesbeth Wouters anderhalf jaar geleden deze winkel opstartte. "We wilden absoluut geen tweedehands- of kringloopwinkel. We wilden mooi, professioneel design bieden, met hergebruik als rode draad."

Inspiratie

Grote inspiratiebron vormde het Nederlandse Studio Hergebruik, dat in Rotterdam werk presenteert van vormgevers en kunstenaars die op een of andere manier toeleggen op het hergebruik of de recyclage van materialen en objecten. "We zagen wel dat er in België een markt was voor dit soort van producten, maar de kennismaking met Studio Hergebruik gaf ons wel een klik, een gevoel van herkenning ook: dit is wat we wilden", zegt Stijn.

In de collectie van Rewind vind je ontwerpers en designers van over heel Europa - België, Italië, Zwitserland, Groot-Brittannië, Frankrijk... - met een licht overgewicht voor Nederland. "Er zijn inderdaad nogal wat producten van Nederlandse ontwerpers, gewoon omdat zij daar veel meer en professioneler mee bezig zijn dan wij", aldus Stijn. "Maar ons aanbod breidt voortdurend uit. Elke maand valt er wel iets nieuws te beleven."

Tussen oud en nieuw

"Geen evidente locatie toch?", pols ik even omdat ik een dergelijke winkel niet hier had verwacht. "Dat dachten we aanvankelijk ook", lacht Stijn. "Maar eigenlijk hadden we het ons niet beter kunnen dromen. Het is bijna symbolisch: met ons concept en onze producten zitten we precies tussen het pure design van de Vlaamse en Waalse Kaai, en de brocanterie van de Kloosterstraat. Bovendien zitten we vlak bij enkele interessante musea die een publiek aantrekken dat openstaat voor iets anders. En na anderhalf jaar is gebleken dat zij de weg naar Rewind echt gevonden hebben!".

Tekst Hilde Verbiest Foto's Michel Vaerewijck

Lees meer over: