Hotspot: Lanp in Gent

18/11/11 om 13:20 - Bijgewerkt om 13:20

Bron: Knack Weekend

In elk nummer stelt Nest u een shoppingadres voor dat de moeite van het ontdekken meer dan waard is. Deze keer houden we halt bij LANP in Gent.

Van klein af was An Gyselinck gebeten door fotografie. Haar vader was een fervent amateurfotograaf met een eigen donkere kamer waar je An heel vaak terugvond. Dat ze fotografie studeerde, was een logische keuze. Opvallend zijn haar vele natuurfoto's. Zowel landschappen als dieren duiken in haar werk vaak op. "Omdat mijn man voor zijn job geregeld naar het buitenland moet, heb ik de luxe dat ik af en toe mee kan reizen. Zo heb ik al een heel stuk van de wereld gezien. En het klopt, de natuur en dieren in het bijzonder zijn een belangrijke inspiratiebron", legt de Gentse uit. Vandaag exposeert ze haar werk in galerijen in Los Angelos en San Francisco.

Ook al is An gepassioneerd door foto's, daar bleef het niet bij. "Ik ben een creatieve duizendpoot en werk heel graag met mijn handen. Niet alleen voor mijn eigen woning, ook bij andere mensen en voor winkels word ik gevraagd voor kleuradvies en totaalinrichting. Bij het creëren en uitwerken van mijn lampen had ik voor de allereerste keer het gevoel: 'Hier wil ik mee naar buiten komen, dit wil ik met veel mensen delen.'" Heel recent, begin mei, opende ze daarom in het smalle kasseistraatje in centrum Gent haar winkel/galerij LANP. In LANP vind je niet zomaar foto's in een mooi kader. An laat ze afdrukken op een bijzondere ondergrond zoals plexiglas, mdf-plaat of aluminium. Maar centraal in dit winkeltje staan toch haar lampen - what's in a name! -, al spelen haar foto's ook hier een fundamentele rol.

Haar foto's laat ze afdrukken op lampenkappen, de houten lampenvoetjes en schakelaardoosjes worden - ambachtelijk - met de hand gemaakt in eikenhout door een vakman en An stelt zelf de volledige lamp samen. "Het leuke is dat je zo'n lamp volledig op maat kunt maken. Je kiest de foto, je kiest de soort bedrading en de kleur van het lichtknopje. Ik wil op termijn de klant ook de kans geven om van een persoonlijke foto zo'n lampenkap te maken. Maar vergis je niet, je kunt niet van om het even welke foto een lampenkap maken, enkel verticale beelden kunnen én het resultaat moet ook esthetisch aantrekkelijk zijn. Waar iets of iemand precies op de foto staat, speelt dus ook een rol."

In LANP vind je zowel staande lampen als kleine sfeerlampjes, maar ook zon- of lichtwerende schermen uit plexiglas met een mooie bedrukking - ideaal voor in lichtkoepels - vind je hier. Er staan ook kaarsen, glazen kaarshoudertjes - alweer met fotobedrukking - en presse-papiers met Ans foto's. Voor de staande lampen moet je op zo'n kleine 300 euro rekenen, de kleinere lampjes kosten ongeveer 150 euro. In ruil heb je een uniek exemplaar - er worden slechts een vijftal stuks per lamp gemaakt - én een origineel stuk in huis. Nog een pluspuntje: verander je van interieur of verhuist de lamp naar een andere kamer, dan behoud je het onderstel en verander je gewoon de kap.

"Waarom ik net hier in de Bennesteeg mijn winkel opende? Ik ben een échte Gentse en dit steegje is toch een van de bekendste en meest charmante straatjes van Gent. Het is er ook een beetje donker en dus ideaal om mijn verlichting in de kijker te zetten." Zomaar voorbijlopen aan dit galerijtje doe je alvast niet, want An schilderde de houten poort in vrolijke streepjes en felle kleurtjes. Eyecatcher!

LANP, Bennesteeg 21, 9000 Gent, 0477 72 70 72, www.lanp.be.

Open: do-za van 11 tot 18 uur, gesloten op zo, ma, di en woe.

Tekst Annelies Ryckaert Foto's Jan Verlinde

Lees meer over:

Onze partners