Hotspot: Gypset Style

21/08/13 om 13:08 - Bijgewerkt om 13:08

Bron: Knack Weekend

Verrassend. Dat is wel het minste wat je van Gypset Style kunt zeggen. Een ontdekking voor wie van vintage houdt en op zoek is naar eigenzinnige interieurobjecten.

Hotspot: Gypset Style

Een kleine straat tussen de Kustlaan en de Zeedijk. Ik was er bijna glansrijk voorbij gelopen toen ik vanuit mijn ooghoeken de kleurrijke etalage van Gypset Style ontwaarde. Het is er niet groot en het staat er heel vol. Maar je voelt hier duidelijk dat iemand met veel smaak en persoonlijkheid een eigenzinnige collectie interieur-accessoires en meubeltjes bij elkaar heeft gezocht. Eclectisch, met een vleugje exotisme en vooral heel kleurrijk. Die 'iemand' is Pascale Marcantuoni. "Ik heb twaalf jaar lang een interieurwinkel gehad in Brugge", vertelt ze. "Daar ben ik een tijdje mee gestopt. Ik was er wat op uitgekeken en bovendien wilde ik me volop gaan bezig houden met onze b&b. Maar twee jaar geleden begon het weer te kriebelen, met deze winkel als resultaat."

Vintage

Anders dan in haar vorige zaak legt ze zich nu toe op stukken uit de jaren 50 tot 80 van vorige eeuw. Aangevuld met een aantal nieuwe zaken zoals de stoffen voor gordijnen en kussens, behang en enkele juwelen. Pascale: "Ik hou van objecten met een verhaal. Dingen die al een leven hebben gehad. Je voelt dat, ziet dat, ruikt dat bijna. Zoals deze twee Amerikaanse zeteltjes uit de jaren vijftig. Je ziet dat ze niet nieuw zijn, maar ze hebben een tijdloze schoonheid. Het is een beetje een trend om stukken van je ouders of grootouders weer te integreren in het interieur." Voor haar collectie reist ze heel wat af: Engeland, Frankrijk, Italië, Duitsland... "Ik haal mijn spullen zo'n beetje overal. Maar ik koop altijd maar één stuk."

Poederparfum

Pascale brengt haar interieurobjecten ook graag samen in kleurgroepen: rood en oranje met een Marokkaans tintje in de etalage, bij de ingang is alles groen en achterin staat een fraaie collectie Duitse vazen in prachtige blauwe tinten. Sommige spullen neigen naar de kitsch, maar wie goed rondkijkt, ontdekt hier pareltjes. Zoals de vintage handtassen van Céline of Delvaux. Dat alles combineert ze ook met een parfum: Aqua di Santa Maria Novella. "Ik ben een van de drie mensen die deze geuren hier in België mogen verkopen", vertelt Pascale met gepaste trots. "Het bestaat al sinds 1612 en werd ontwikkeld in een Firenzische apotheek. Het wordt nog artisanaal gemaakt en ze blijven ook die geuren van vroeger maken. Omdat ze naast parfums ook enkele geuren voor in huis hebben, past dit merk er voor mij helemaal bij."

Gypset Style, Golvenstraat 17, 8300 Knokke. Open 11-12.30 en 14-18 uur, weekend doorlopend 11-18 uur. Gesloten op dinsdag, woensdag en donderdag. Info: 0478 69 59 32 en 050 622 666.

Tekst Hilde Verbiest Foto's Jan Verlinde

Lees meer over: