Hotspot: Dimanche à Bamoko

21/03/14 om 14:16 - Bijgewerkt om 14:16

Bron: Knack Weekend

Wie bij Dimanche à Bamoko binnenstapt, komt terecht in een vrolijke wereld vol kleur.

Hotspot: Dimanche à Bamoko

Zes jaar geleden leerden de zusjes Baeyens het andere Afrika kennen tijdens een reis door Mali. "Nog tijdens de reis besloten we om een winkel op te richten", vertelt Laurence Baeyens.

De naam van de winkel verwijst ook naar die Afrikaanse feestelijkheid, naar de positieve vibe die het continent ondanks alle problemen blijft kenmerken. "Op zondag dost iedereen in Mali zich op zijn paasbest uit, want dan is het feest. Mensen gaan langs bij familie of brengen een bezoekje aan de hoofdstad Bamako. Naar die joie de vivre of levenslust verwijst onze naam."

Fairtrade

Hoewel de producten uit Afrika de kern vormen, is bij Dimanche à Bamako intussen een selectie atypische kleding voor dames en kinderen, accessoires en decoratieartikelen van over de hele wereld te vinden. "Van bij de start hebben we duidelijk voor fairtrade gekozen. We wilden laten zien dat je binnen dat concept ook echt toffe, kleurrijke producten kan vinden. Bovendien zou ik het ook niet over mijn hart krijgen om de winst niet te delen met de Malinezen met wie we samenwerken. Helaas heeft de oorlog ons gedwongen om te stoppen. Al steunen we de organisaties en mensen die we kennen wel nog altijd financieel", aldus Laurence Baeyens.

Filosofie

Verschillende merken die je bij Dimanche à Bamako vindt, zijn op hun beurt gelinkt aan een goed doel. Zo worden de knuffels van Kenana gebreid door verstoten vrouwen, die samenleven op een boerderij in Kenia. Eerlijkheid, het werken in kleine oplagen en respect voor het milieu vormen de hoofddoelstellingen van Dimanche à Bamako. "Niet alle merken schrijven zich altijd volledig in deze filosofie in, maar ze volgen wel minstens een aspect ervan. Zo zijn de kinderkleren van Four Funky Flavours en Wild gedrukt met niet-toxische inkten. Of werkt de Brusselse juweelontwerper Georges Larendelle met restpartijen hout, en zijn de tassen en riemen van Feuerwear gemaakt uit versleten brandweerslangen", vertelt Laurence.

Daarnaast werkt het duo eigen creaties uit voor de winkel. "Zo ontwerp ik stoelen en kussens, en maakt mijn zus - hoewel ze intussen uit de zaak is gestapt - juwelen met glaskralen uit Ghana. Ook breid ik ons aanbod constant uit met leuke merken zoals recent onder meer de glascollecties van A Short Walk en de uit snoeppapiertjes samengestelde handtassen van Ollinn."

Dimanche à Bamako, Halfmaartstraat 17, 3000 Leuven, 0488 20 28 13. www.dimancheabamako.be.

Tekst Elien Haentjens Foto's Jan Verlinde