Ecodesign Award

14/01/15 om 12:55 - Bijgewerkt om 12:55

Tegelijk met de Henry van de Velde Awards werden vorige week ook de OVAM Ecodesign Awards uitgereikt. De belangrijkste werd toegekend aan Smappee.

Ecodesign Award

Voor de zevende keer al werden samen met de Henry van de Velde Awards ook de OVAM Ecodesign Awards uitgereikt. De Openbare Afvalstoffenmaatschappij ondersteunt studenten, ontwerpers en bedrijven om de nodige competenties in ecodesign te ontwikkelen. Om het belang daarvan nog extra in de verf te zetten worden jaarlijks enkele producten bekroond.

De Ecodesign Award PRO 'product op de markt' ging dit jaar naar Smappee, een gebruiksvriendelijke energiemeter waarmee consumenten hun energieverbruik niet alleen kunnen monitoren, maar ook bijsturen. Smappee, van het ontwerpbureau Pilipili , bestaat uit een meetunit en een smartphoneapp. De meetunit, geplaatst op de hoofdkabel tussen de meterkast en de zekeringenkast, kan verbruikspatronen van de verschillende toestellen in huis herkennen en de app laat toe het energieverbruik op de voet te volgen en te analyseren. En natuurlijk: indien nodig bij te sturen.

In deze zelfde categorie werden ook drie nominaties toegekend: voor de fietskar Urban Nomad (ook van Pilipili), voor de gevelbekleding Woodface van Depot Roel Vandebeek en voor de tuintafel Linea van Kuppers & Wuytens.

De Ecodesign Award PRO 'product in ontwikkeling' werd toegekend aan Oxyvase van Studio Peter Van Riet. Een "vaas met een gat", zoals Van Riet zelf zegt, maar wel eentje die de levensduur van snijbloemen verlengt door zijn ingenieuze opbouw. De bloemen staan in ondiep water dat continu ververst wordt vanuit een ingebouwd waterreservoir.