De wereld van... Helen b

01/08/18 om 10:19 - Bijgewerkt om 12:12

Drie jaar geleden moest het avontuur van Helen Blanchaert nog beginnen. Nu liggen haar porselein en textiel met zwarte lijntekeningen al in meer dan honderd verkooppunten en is er ook 'helen b en vrienden'. Dat is haar winkeltje in het centrum van Gent. Ze woont erboven, samen met haar man Peter en twee Stella's.

De wereld van... Helen b

© Jonah Samyn

"Mijn moeder is enkele jaren geleden gestorven. Toen ze nog ziek was, nam ik palliatief verlof en begon ik karakters en gezichten op papier te tekenen om mijn verdriet te verwerken. Mama en Peter raadden mij aan om daar iets mee te doen; ik volgde een workshop keramiektransfer, ging op marktjes staan met mijn geïllustreerde bekers en had tot mijn eigen verrassing heel snel een eerste verkooppunt te pakken."

"Ons salon voelt Marokkaans aan. In plaats van een zetel liggen er matrassen en veel kussens. Dat vind ik veel gezelliger. Ik heb ook nog nooit een echt bed gehad, behalve toen ik zwanger was. Peter en ik zijn gek van Marokko, het is onze favoriete reisbestemming. Vooral de woestijn trekt me aan door haar uitgestrektheid en oorverdovende stilte."

"Ik hou me niet veel bezig met mijn interieur, maar ik let er wel op dat het gezellig en zeker niet te clean is. Hier wordt geleefd. Volgens mijn man klopt het plaatje altijd, maar ik denk daar niet echt over na. Ik koop leuke spullen die mijn pad kruisen en beslis pas thuis waar ze zullen staan. De meeste meubels en accessoires in ons huis zijn rommelmarktvondsten, erfstukken en vooral veel reissouvenirs."

"Mijn man en ik zijn vijf jaar samen. Hij had een dochter uit een vorige relatie en ik ook. Beide meisjes heten Stella. We wilden hen veel ruimte geven om op te groeien en verhuisden van Gent naar Desteldonk. Het huis was zalig, maar er viel niets te beleven. Toen we een leegstaand winkelpand en appartement in centrum Gent vonden, vielen alle puzzelstukken in elkaar: ik hou van deze stad en droomde al lang van een eigen winkel."

Geen sofa, maar matrassen en veel kussens in het salon van Helen en Peter. Dat is veel gezelliger, vinden ze.

Geen sofa, maar matrassen en veel kussens in het salon van Helen en Peter. Dat is veel gezelliger, vinden ze. © Jonah Samyn

Op de vensterbank staan Afrikaanse beeldjes die Helen kreeg van haar nonkel-pater die in Afrika werkt, een stolp met een zelfgemaakt knutselwerkje en een cactus van Papier Tigre.

Op de vensterbank staan Afrikaanse beeldjes die Helen kreeg van haar nonkel-pater die in Afrika werkt, een stolp met een zelfgemaakt knutselwerkje en een cactus van Papier Tigre. © Jonah Samyn

Helen: "Mijn tekeningen moeten een weerspiegeling zijn van onze multiculturele samenleving. In mijn collectie karakterkoppen zie je onder andere een Afrikaans jongetje, een gesluierde vrouw en een soort dragqueen. Ze hebben allemaal een naam en kijken naar jou wanneer je uit je beker drinkt. Ik wil dat ze je gezelschap houden."

Helen: "Mijn tekeningen moeten een weerspiegeling zijn van onze multiculturele samenleving. In mijn collectie karakterkoppen zie je onder andere een Afrikaans jongetje, een gesluierde vrouw en een soort dragqueen. Ze hebben allemaal een naam en kijken naar jou wanneer je uit je beker drinkt. Ik wil dat ze je gezelschap houden." © Jonah Samyn

Peter en Helen werken sinds kort samen. Hij staat nu in voor de marketing en communicatie, waardoor Helen meer tijd heeft voor het creatieve.

Peter en Helen werken sinds kort samen. Hij staat nu in voor de marketing en communicatie, waardoor Helen meer tijd heeft voor het creatieve. © Jonah Samyn

De twee Stella's (Helen en Peter hebben elk een dochter met dezelfde naam) delen samen een bureau. De tafel is ontworpen door Helen en gemaakt door haar vader, de stoelen komen uit het schooltje naast het huis in Desteldonk waar Helen en haar gezin drie jaar woonden.

De twee Stella's (Helen en Peter hebben elk een dochter met dezelfde naam) delen samen een bureau. De tafel is ontworpen door Helen en gemaakt door haar vader, de stoelen komen uit het schooltje naast het huis in Desteldonk waar Helen en haar gezin drie jaar woonden. © Jonah Samyn

De tafel is een oud exemplaar van Peter, de roze stoelen komen van Raw Materials, een leuke woonwinkel in Amsterdam. Aan het raam een lapje dat Helen zelf weefde tijdens een workshop in haar winkel.

De tafel is een oud exemplaar van Peter, de roze stoelen komen van Raw Materials, een leuke woonwinkel in Amsterdam. Aan het raam een lapje dat Helen zelf weefde tijdens een workshop in haar winkel. © Jonah Samyn

De keuken is Peters terrein, hij is de kok in huis. "Heel af en toe maak ik een gerecht in de tajine", zegt Helen. De blauwe kopjes waren van Helens oma.

De keuken is Peters terrein, hij is de kok in huis. "Heel af en toe maak ik een gerecht in de tajine", zegt Helen. De blauwe kopjes waren van Helens oma. © Jonah Samyn

Het schoolbord gebruiken Helen en haar gezin voor tekeningen, kaartjes, foto's en om leerstof uit te leggen. De plantenhanger in macramé maakte Helen zelf.

Het schoolbord gebruiken Helen en haar gezin voor tekeningen, kaartjes, foto's en om leerstof uit te leggen. De plantenhanger in macramé maakte Helen zelf. © Jonah Samyn