De kracht van licht

05/09/11 om 14:23 - Bijgewerkt om 14:23

Bron: Knack Weekend

Licht speelt een belangrijke rol in ons leven. Zonlicht hebben we nodig om ons lichamelijk en geestelijk goed te voelen. Maar ook in huis zijn licht en verlichting factoren om rekening mee te houden.

Sta er eens even bij stil: hoe stapt u de dag in als u 's ochtends de gordijnen openschuift en een stralende zon en helblauwe hemel u verwelkomt? En hoe ziet u de dag tegemoet als het miezert en de daken grauw en grijs lijken? Ons lichaam heeft zonlicht nodig. Zonlicht maakt vitamine D aan én het heeft - dat bewijst veelvuldig onderzoek - een positief effect op ons humeur.

Op een zonnige dag schommelt de lichtsterkte tussen 10.000 en 100.000 lux. Een lux is grofweg het licht dat één kaars verspreidt op een afstand van één meter van de bron. Op een sombere, bewolkte dag kan de lichtsterkte slechts 1000 lux zijn, in een kantooromgeving zelfs amper 500...

Reden genoeg dus om zorgvuldig over licht in huis na te denken. Zeker als u wil gaan bouwen of verbouwen. Hoe haal je zoveel mogelijk daglicht binnen? Waar moet je sfeervolle verlichting voorzien? Waar moeten lampen - groot en klein - zuiver functioneel zijn? En last but not least: voor welk type lamp kies je? In het septembernummer van Nest leest u er alles over. Nu in de winkel.