Dag van de Gever

03/05/17 om 09:01 - Bijgewerkt om 09:00

De Vlaming geeft om De Kringwinkel. In 2016 zamelden de 135 Kringwinkels in Vlaanderen liefst 72.931 ton goederen in. Dat is 4,9% meer dan het jaar daarvoor. Maar zonder gevers, geen hergebruik en geen jobkansen voor de 5400 Kringmedewerkers. Daarom zetten de kringwinkels op zaterdag 6 mei alle gevers in de bloemetjes.

Wat je niet meer nodig hebt, kan heel waardevol zijn voor een ander. Meer en meer Vlamingen zijn zich daarvan bewust en geven de spullen die ze niet (meer) gebruiken weg. Maar liefst 54% van de Vlamingen schonk vorig jaar iets weg aan De Kringwinkel. Dat blijkt uit een onderzoek dat De Kringwinkel in september vorig jaar bij meer dan 1.100 Vlamingen liet uitvoeren door iVOX.

Wie zijn die gulle gevers?

Vrouwen vinden iets makkelijker de weg naar De Kringwinkel dan mannen (53,3% tegenover 46,7%). Verder blijkt ook dat hoe ouder we worden, hoe vrijgeviger. Een pak meer 55+ers (66%) schonk goederen aan De Kringwinkel, tegenover 40% van de 18- tot 34-jarigen.

Kleding (75%), boeken en strips (34%) en speelgoed (33%) wisselen het vaakst gratis van eigenaar.

De meeste mensen geven hun spullen zelf af bij De Kringwinkel (44% van de binnengekomen goederen). 31% van de ingezamelde producten komt bij De Kringwinkel terecht via de gratis ophaaldienst en 19% via de hergebruikcontainers op het recyclagepark.

Drijfveren om te geven

De redenen om iets weg te geven lopen uiteen. De overgrote meerderheid (82%) doet het om er anderen blij mee te maken. Maar ook de aandacht voor het milieu beïnvloedt ons geefgedrag: 47% geeft spullen aan De Kringwinkels omdat hergebruik duurzaam is. 39% van de respondenten gaf jobcreatie op als drijfveer om spullen aan De Kringwinkels te schenken.

Dit doet Marleen Vos, directeur van KOMOSIE, de koepel van de Kringwinkels, plezier: "Het is fijn dat steeds meer mensen weten dat De Kringwinkel meer is dan zomaar een tweedehandswinkel. De opbrengst uit de verkoop van De Kringwinkels gaat immers integraal naar het behoud en de creatie van arbeidsplaatsen. 80% van onze 5.400 medewerkers vindt elders moeilijk werk. Wij leiden hen op, en laten hen werkervaring opdoen. Zo stromen ze later makkelijker door naar de gewone arbeidsmarkt."

Eerste Dag van de Gever

Om alle gulle gevers te bedanken, organiseert De Kringwinkel op zaterdag 6 mei voor het eerst de 'Dag van de Gever'. Wie spullen komt doneren, mag zich die dag verwachten aan ludieke acties en cadeautjes. Deze actie kreeg ook de steun van vijf bekende Vlamingen en fervente Kringwinkelfans: Ann Tuts, Nigel Williams, Maaike Cafmeyer, Lieven Scheire en Herman Brusselmans 'geven om De Kringwinkel'. Op de website http://www.dagvandegever.be zie je waarom zij De Kringwinkel steunen.

Een overzicht van alle activiteiten vind je op www.dekringwinkel.be.

Onze partners