Cohousing: sociaal woonproject

04/01/12 om 17:18 - Bijgewerkt om 17:18

Bron: Knack Weekend

Maak via een roadshow kennis met het buurtgevoel dat we van onze dorpen kennen.

In Denemarken of de VS is het begrip cohousing al langer bekend, maar bij ons is dit woonconcept nog vrij nieuw. Cohousing heeft als doel leefgemeenschappen te creëren waarin het buurtgevoel opnieuw een veel grotere rol gaat spelen. Buren kennen elkaar en delen een stukje van hun leven met elkaar.

Cohousingkernen bestaan uit volledig uitgeruste privéwoningen met een eigen keuken en badkamer, maar met daarnaast ook heel wat gemeenschappelijke voorzieningen. Daaronder een 'centraal huis', een voetgangersstraat, speelpleintjes, ontspanningsruimten enzovoort. Het centraal huis omvat bijvoorbeeld een ruime keuken, een grote eetruimte, een kindercrèche, een televisiekamer, een computerroom, een speelruimte, een vergaderplaats enzovoort.

De architectuur van zo'n project is erop gericht om de kansen op contacten met de buurt te verhogen. Vaak bestaat een cohousing-gemeenschap uit 10 tot 30 afzonderlijke wooneenheden langs een gemeenschappelijke weg of een plein. De bewonersgroep is een mix van koppels, singles, gezinnen met kinderen en senioren.

Cohousingplatform is een vzw die de oprichting van dit soort initiatieven wil bevorderen als model voor duurzame ontwikkeling. Met dat doel organiseert de vzw vanaf begin februari een roadshow door diverse Vlaamse steden en gemeenten: Aalst/Pajottenland, Brugge, Temse, Mechelen, Sint-Niklaas, Deerlijk/Waregem/Harelbeke en Gent.

Alle info rond data en uren van de roadshow, en meer over couhousing leest u op www.cohousingplatform.be. Contactpersoon: Federico Bisschop, 09 335 91 99 of 0499 20 10 89, federico@cohousingplatform.be.

Onze partners