ClassicA

27/10/11 om 15:45 - Bijgewerkt om 15:45

Bron: Knack Weekend

De biënnale ClassicA plaatst kwaliteitsvol ambachtswerk voor het voetlicht.

Klassiek wonen is verre van passé en bovendien niet onder een noemer te vatten. Er zijn immers zoveel stijlen die onder de naam 'klassiek' worden samengebracht. Toch hebben ze een en ander gemeenschappelijk. De waardering voor traditie, bijvoorbeeld, en traditioneel vakmanschap. Maar ook het belang dat er wordt gehecht aan kwaliteit en klasse. Dat is iets wat de biënnale ClassicA (5-13/11, Kortijk Xpo) goed heeft begrepen. Deze beurs profileert zich als een "uniek trefpunt voor elke liefhebber van vakmanschap, het tijdloze, kunst en cultuur" en wil inspireren tot smaakvol wonen en leven.

Icoon van deze editie is de stoel: functioneel en tegelijk decoratief, nodigt een stoel uit om even te gaan zitten, om te pauzeren en aan het hectische tempo van deze tijd te ontsnappen. Niet zomaar om het even welke stoel, maar een bijzondere epoquefauteuil met bekleding in zijde (getekend: Rotor). De stoel is één van de oudste meubelstukken uit onze beschaving. Eeuwenlang was hij meer een symbool van gezag en waardigheid dan een functioneel voorwerp. Vanaf de 16de eeuw kreeg stilaan hij een vaste plaats in onze woningen. Niet zelden roept een stoel herinneringen of zelfs familiegeheimen op. Die vaststelling ligt aan de basis van de idee om aan de Rambla stoelen op te stellen met een rijke geschiedenis. "De favoriete stoelen van..." vertelt het verhaal van comfortmeubels die bereidwillig werden uitgeleend door mensen met heel uiteenlopende achtergronden.

Daarnaast vestigt ClassicA 2011 de aandacht op het artisanale karakter van de prachtige voorwerpen die ons omringen. Het platform 'Galeria' is speciaal bestemd voor meesterambachtslieden, edelsmeden en designers die dankzij hun talent en knowhow een vaak al eeuwenoude traditie voortzetten, maar tegelijk ook vernieuwen. De bezoeker ziet hen live aan het werk, elk in zijn specialiteit, als getuigen van een rijke culturele erfenis. Stuk voor stuk vakmannen en -vrouwen die u zowel hun enorme beheersing als hun indrukwekkend kunstgevoel laten bewonderen die hun discipline nu eenmaal vereisen. Of ze nu van eigen bodem zijn of van de andere kant van de wereld, toegankelijkheid is hun sleutelwoord.

Lees meer over:

Onze partners