Cadeaus met een verhaal

01/12/15 om 11:21 - Bijgewerkt om 13:51

Kerstboomtijd = cadeautjestijd. De handel draait op volle toeren. Maar tegelijkertijd zijn er ook verschillende initiatieven die aandacht hebben voor wie het niet zo breed heeft en voor wie geen cadeautjes onder de boom liggen. Het leuke daarvan is dat je twee keer iemand blij maakt.

Cadeaus met een verhaal

Symbolische geit

Kerstgeit van Oxfam-Solidariteit

Kerstgeit van Oxfam-Solidariteit © GF

Oxfam hoeven we je wellicht niet meer voor te stellen. In de Wereldwinkel koop je niet alleen fair trade wijn en chocolade, ook tafelaccessoires en speelgoed behoren tot het assortiment. Daar een cadeautje kopen, betekent meteen dat je mensen wereldwijd ondersteunt. Maar je kan nog een stukje verder gaan door te kiezen voor 'Oxfam Pakt Uit'. Eigenlijk gaat het in dit geval niet om een fysiek cadeautje, maar een gift waarmee je een specifiek project elders in de wereld ondersteunt. Zo kan je een geitje of kippen kopen. Het geld dat je schenkt, zal dan besteed worden aan een landbouw project: een echte geit, een landbouwopleiding of een groentetuin. In datzelfde thema kan je ook een kruiwagen of bomen schenken. Naast landbouw investeert Oxfam-Solidariteit ook in noodhulp. Wil je daarvoor een bijdrage doen, kies dan voor cadeautjes als superfood, schoolboeken of medicijnen. Je kan het cadeau online bestellen en ontvangt dan een mooie wenskaart die symbool staat voor je geschenk. Hiermee kan je dan een familielid, vriend(in), collega,... verrassen. Wil je het een tikje feestelijker? Dan kan je ook kiezen voor een feestelijke cadeaubox.

Handgemaakte knuffels

Hatti, de olifant uit de collectie Jangali's, bij Hema

Hatti, de olifant uit de collectie Jangali's, bij Hema © GF

Hema gaat dit jaar in zee met Return to Sender en presenteert de Jangali's, een collectie handgemaakte knuffels. Deze beestenbende - een buffel, leeuw, olifant, neushoorn en luipaard - is door moeders uit Nepal gehaakt in biokatoen. Dit is bovendien écht teamwork: één moeder haakt de poten, de andere moeder haakt het lijf en weer een andere moeder het hoofd. De laatste moeder naait de knuffel aan elkaar. Elke knuffel is uniek, heeft een Nepalese naam en je koopt hem met een handtekening van één van de moeders. De knuffels zijn er in verschillende formaten en er is ook een sleutelhangerversie gemaakt. Ze worden verkocht tegen Hema-prijzen en eventuele winst vloeit terug naar de projecten.

Kinderen in armoede

Dauwke Van Den Eynden en Erika Van Tielen

Dauwke Van Den Eynden en Erika Van Tielen © GF

Heel anders van insteek is het initiatief van Mundo Melocotón, een Belgisch label gespecialiseerd in baby- en kinderproducten. Aangezien er in België veel kinderen in armoede leven, leek het Dauwke Van Den Eynden een leuk idee om precies deze kinderen een extraatje te bezorgen met de feestdagen. Daarvoor zocht en vond ze samenwerking bij Moeders voor Moeders en Erika Van Tielen. Enerzijds bezorgen Dauwke en Erika leuke kerstcadeaus die, via Moeders voor Moeders, rechtstreeks bij die gezinnen terechtkomen die dit het hardst nodig hebben. In veertig deelnemende winkels loopt nog tot 13 december een extra actie: koop je in die periode een van de deelnemende producten (babymutsje, hoodiesjaal, kruippakjes,...), dan wordt per verkocht stuk 1 euro rechtstreeks doorgestort aan Moeders voor Moeders. Een overzicht van de deelnemende winkels en producten vind je op de website.

Onze partners