Buiten-gewone groene plekjes

29/07/15 om 16:20 - Bijgewerkt om 16:20

De afgelopen jaren kregen 50 verwaarloosde plekjes in de provincie Antwerpen een groene transformatie. Gebundeld bieden ze inspiratie voor wie zijn buurt groener wil maken.

Met de financiële steun van het Europees Plattelandsproject 'Buiten-gewone plekjes' werden vijftig verwaarloosde locaties in de provincie Antwerpen aangepakt. Ze werden heringericht en kregen een groene transformatie. De verschillende acties varieerden van de aanplanting van hagen, het plaatsen van gevlochten tunnel, het inzaaien van een bloemenmengsel, tot het installeren van een picknickbank, het plaatsen van een bijenhotel, het aanvullen van een historische boomgaard, het creëren van ontdekkings- en speelplekken, het aanleggen van nieuwe wandelpaden, het verfraaien van een compostparkje,...

Het werd allemaal gerealiseerd dank zij de ideeën en medewerking van buurtbewoners, lokale verenigingen, scholen en gemeentebesturen. En hoe klein soms ook: elk streepje groen extra is meegenomen. En de impact kan groot zijn: het kan er voor zorgen dat de buurt verrijkt wordt met kleuren en geuren.

Bij de provincie Antwerpen waren ze in elk geval blij met het resultaat. In die mate dat veertien van deze projecten nu gebundeld zijn in een leuke brochure die meer wil zijn dan een terugblik op een geslaagd initiatief. Ze wil een inspiratiebron zijn voor anderen die hun eigen buiten-gewone plekje willen creëren en vooral ook motiveren om verloedering van welke aard ook aan te pakken.

De brochure is te verkrijgen bij de 50 deelnemende gemeenten, maar je kan ze ook digitaal lezen via www.buitengewoneplekjes.be.

Lees meer over: