Antiek beleven

27/10/11 om 15:07 - Bijgewerkt om 15:07

Bron: Knack Weekend

Wie van antiek houdt komt in november ruim aan zijn trekken.

Drie events voor antiekliefhebbers.

Antica Namur (11-20/11) is al voor de 35ste keer de ontmoetingsplaat voor Belgische en buitenlandse antiquairs. Met meer dan 140 exposanten is dit de grootste antiekbeurs van België. Thema dit jaar is 'parfum'. Dit komt zowel in tekeningen, gravures en schilderijen aan bod, als in juwelen, sieraden en accessoires. Parfum vertelt een verhaal van eeuwen. In de Oudheid werd het gebruikt bij gebeden en rituele handelingen. In de Middeleeuwen werd het gewaardeerd voor hygiënische redenen en puur uit vermaak. Vanaf de 18de eeuw stond het in het teken van verleiding, door een overvloed van verbazende en prikkelende geuren. Alleen al door de schoonheid van het flacon is het parfum eerst een object geworden alvorens geur te zijn. Men kijkt evenveel naar een parfum als men eraan ruikt. De combinatie van verschillende talenten heeft geleid tot ware meesterwerken die tegenwoordig worden gegeerd door verzamelaars.

In Anwerpen hebben kunst- en antiekhandelaars hun jaarlijkse opendeurdagen (25-27/11 en 02-04/12) in een nieuw kleedje gestoken. Onder de noemer 'Arta' willen ze een brug slaan tussen oud en nieuw. Arta is een ontdekkingsparcours langsheen 25 verschillende Antwerpse kunstgalerijen. Met dit initiatief wil men het grote publiek kennis laten maken met het beste van oude en hedendaagse kunst.

Ganda XXI is een van professionele handelaars en restaurateurs in Gent. Ook hier zijn de traditionele opendeurdagen (25-27/11 en 02-04/12) in een hedendaags kleedje gestoken. Het najaarsevent 'Past Present Future' voert u langsheen de verschillende galerieën, gespecialiseerd in kunst, antiek en design. Allemaal zijn ze gesitueerd in de binnenstad, waardoor het parcours makkelijk te voet is af te leggen. Op die wandelroute kunt u halt houden en krijgt u de kans om kennis te maken met objecten en kunst van de Oudheid tot nu.

Lees meer over:

Onze partners