Ambacht in de kijker

12/06/12 om 15:38 - Bijgewerkt om 15:38

Bron: Knack Weekend

Marmeratelier Tondat wint de publieksprijs!

Ambacht in de kijker

In het jubileumnummer van Nest (juni 2012) staat er een uitgebreide reportage over het marmeratelier Tondat. Daarin worden het ambachtelijke werk van dit atelier en de verschillende technieken besproken en worden ook enkele realisaties getoond.

Verheugd mochten wij nu vaststellen dat niet alleen de redactie onder de indruk is van hun werk. Het Eeklose marmeratelier heeft een flinke reputatie voor de aanmaak van terrazzo en marmermozaïek en was vooral bekend bij architecten en specialisten. Daar is echter verandering in gekomen en nu nog meer: in de wedstrijd 'Ambacht in de kijker' mogen zij immers de publieksprijs in ontvangst nemen. Deze wedstrijd heeft precies tot doel om ambachtslieden en de kwaliteit van hun werk in de aandacht te brengen en een duwtje in de rug te geven.

Dat Nino Tondat nu de tweede publieksprijs in de wacht sleept, hoeft niet te verbazen. Het verhaal van dit atelier is tegelijk de geschiedenis van een familie. Grootvader Tondat, afkomstig uit Noord-Italië, vestigde zich in ons land om marmer- en terrazzovloeren te maken. Het bedrijf werd uitgebouwd door Romano Tondat, de vader van Nino en zijn broer Gino. Vader Romano is op nu op rust, zijn zoons, ruim de derde generatie dus, zet de traditie voort. Een traditie die wellicht nog veel verder teruggaat dan grootvader Tondat, want hun voorvaders waren al generaties lang actief in de marmerbewerking.

Het huidige atelier is gespecialiseerd in terrazzo (bij ons soms ook granito genoemd), vloeren gemaakt uit afgeslepen stukjes marmer, en mozaïek. Nino staat niet alleen in voor de terrazzovloeren, hij maakt ook marmermarqueterie en marmersculptuur. Zijn broer Gino staat alom bekend als de mozaïekspecialist. Het huis Tondat realiseert zowel nieuwe vloeren als restauraties in heel België en Nederland. Hun technieken zijn door en door ambachtelijk en traditioneel. De publieksprijs is in ieder geval een leuke ruggensteun voor dit creatieve bedrijf dat moeiteloos de tijd trotseert.

Auteur: Piet Swimberghe

Onze partners