a.puur.a: hebbedingetjes met charme

22/08/11 om 16:53 - Bijgewerkt om 16:53

Bron: Knack Weekend

In elk nummer stelt Nest u een shoppingadres voor dat de moeite van het ontdekken meer dan waard is. Deze keer houden we halt bij a.puur.a in hartje Gent.

Achtien jaar geleden opende a.puur.a de deuren in het centrum van Gent. Onderbergen was toen een straat waar je de ene antiquair naast de andere vond. A.puur.a was als vernieuwende interieur- en decoratiezaak een buitenbeentje. Op een enkele uitzondering na, verdwenen in de loop van de jaren de antiekzaken één voor één en maakten ze plaats voor gezellige restaurantjes en boetieks.

A.puur.a bleef de locatie trouw, maar verhuisde zo'n vijf jaar geleden naar een groter pand aan de overkant van de straat. Terwijl a.puur.a eerst in een smal rijhuis met twee hoge ramen gehuisvest was, is ze nu ondergebracht in een ruime winkel met grote etalage. En blij toe! De etalage krijgt geregeld een andere look. Zaakvoerster Katrien Buyle weet wat ze moet doen om toevallige voorbijgangers nieuwsgierig te maken. Fans en trouwe klanten weten al langer dat je hier ogen te kort komt.

De etalage geeft perfect weer van wat je in de winkel mag verwachten: verlangen naar meer. Achttien jaar geleden startte Katrien in haar winkeltje met handgemaakte lampen. Natuurlijke en gerecycleerde materialen stonden toen al centraal. Vandaag hamert ze hier al lang niet meer op, want wat nu 'hot' en 'in' is, is voor a.puur.a al jaren een vaste waarde. Hier vind je mooie hebbedingen, accessoires voor jezelf en voor je interieur, lederen handtassen, kussens en kleine meubels.

Paradepaardje van deze winkel zijn de handgemaakte papierwaren. Katrien ontwerpt zelf een collectie notaboekjes, verjaardagskalenders, fotoalbums,... van gerecycleerd papier die er elk jaar net een tikkeltje anders uitzien. Ook in de Verenigde Staten en Japan zijn ze er dol op. Zelfs de Indonesische regering is fan, daar wordt alleen in boekjes van Katrien geschreven. In ruil krijgt a.puur.a massieve houten blokken waar er kleine meubels zoals lage tafeltjes en krukjes uit worden gemaakt. Behalve deze massieve zelfontworpen houten meubeltjes verkoopt ze er ook creaties van collega-ontwerpers, maar wel telkens een beperkte collectie. En dat maakt a.puur.a ook zo bijzonder. Hier vind je geen eenheidsworst. Zelden zul je hier grote merken terugvinden. Zo werkt a.puur.a bijvoorbeeld samen met twee jonge vrouwen uit het Noorden van Frankrijk die met restjes leder en stof handtassen maken. Unieke creaties, dus. Fijn om weten: in eigen land kun je niet alleen in Gent terecht, drie jaar geleden werd ook een winkel in Antwerpen geopend.

a.puur.a, Onderbergen 56, 9000 Gent, 09 232 02 41 of Kammenstraat 89, 2000 Antwerpen, 03213 02 41 Open: di-za 10.00-12.30 uur en 13.30-18.00 uur., vrij tot 18.30 uur, gesloten op zo & ma.

Annelies Ryckaert

Lees meer over: