8 duurzame schoonmaaktips

15/04/16 om 11:29 - Bijgewerkt om 11:58

Aan het begin van de lente stelde uitgeverij Lannoo 'De grote schoonmaakbijbel' voor. In samenwerking met Het Poetsbureau verzamelde auteur Hilde Smeesters een zo'n 360 pagina's tips over poetsen, wassen, strijken en opruimen. Wordt dit de nieuwe Tante Kaat? Nest zet voor jou 8 duurzame tips op een rijtje.

8 duurzame schoonmaaktips

Het boek vertrekt vanuit de gedachte dat mensen gelukkiger zijn wanneer hun huis netjes en proper is. Maar veel mensen weten niet hoe ze er aan moeten beginnen. De grote schoonmaakbijbel helpt je op weg met planningen, tips en tricks en een lijst van producten die je altijd in huis moet hebben.

Het is een gids die je door heel je huis leidt en er voor zorgt dat jij weet hoe je het best poetst van zolder tot kelder.

Wij selecteerden de enkele tips voor een schoner en duurzamer huis!

1/ Je kan je bijna niet meer voorstellen dat onze grootmoeders ooit schoonmaakten zonder alle commerciële schoonmaakproducten. Wat niet wil zeggen dat die huisgemaakte producten minder goed werken, zoek alternatieven voor chemische producten. Gebruik bijvoorbeeld citroensap als goedkope en milieuvriendelijke allesreiniger.

2/ Gooi oude tandenborstels niet weg maar gebruik ze om de achterkant van je kranen mee te poetsen. Zo blijft je huis tot in de puntjes proper en komt je tandenborstel (die vaak niet recycleerbaar is) niet op de afvalberg terecht.

3/ Leg een raamwisser in de douchebak. Hiermee kan je de deur en muren van de douche schoonmaken na een wasbeurt. Leg ook een doekje naast de douche waarmee je de kranen kan droog wrijven. Zo voorkom je kalkaanslag en hoef je dus niet met liters schoonmaakproduct aan de slag.

4/ Hebben je witte keukenapparaten een gelige schijn gekregen? Vervang ze niet maar meng twee delen wit azijn met twee delen citroensap en een deel water. Veeg ze hiermee schoon en ze zullen terug meer wit, dan geel ogen.

5/ Gooi een vies douchegordijn niet meteen weg. Was het op 40°C in de wasmachine met wasmiddel en azijn. Hang het meteen daarna terug op. Weer een uitstapje naar de winkel bespaard.

6/ Wanneer je barstjes hebt in je oude leren zetels kan je ze inwrijven met oude zonnebrandcrème (ja, echt waar!), laat de olie intrekken en ga er nadien over met een droge doek. Zo blijven er geen vetresten achter. Je zetel gaat ook weer tien jaar langer mee.

7/ Groen brengt leven in huis. Kamerplanten in je woonkamer zorgen niet alleen voor zuivere lucht ze verbeteren ook de luchtvochtigheid en absorberen vieze geuren. En het is nog decoratief ook, win-win situatie!

8/ Puilt je kast uit van de kleren? In plaats van ze weg te gooien, organiseer eens een klerenruilavondje met vriendinnen. Glaasje bubbels erbij en opruimen was nog nooit zo leuk.

Uit: De grote schoonmaakbijbel - Hilde Smeesters - Uitgeverij Lannoo - 25 euro

8 duurzame schoonmaaktips

8 duurzame schoonmaaktips