Zomertip 15

09/08/12 om 18:37 - Bijgewerkt om 18:37

Bron: Knack Weekend

De hele zomer lang presenteert Nest u allerlei doe-ideeën en uittips voor een warme zomer dicht bij huis. Dit keer: over seks, lust en groene vingers.

Zomertip 15

Het blijft tot de verbeelding spreken: dat liefdesdrankje waarmee je je geliefde kan overtuigen om hartstochtelijk en alleen van jou te houden! Het lijkt een fantasietje, maar toch is het niet helemaal uit de lucht gegrepen. Er bestaan echt wel planten die lust kunnen opwekken - in min of meerdere mate. Met de tentoonstelling 'Seks, lust en groene vingers' haalt het Arboretum van Kalmthout deze zomer (nog tot 30 september) zo'n vijftig afrodisiace planten voor het voetlicht.

Haantjesgedrag is van alle tijden. Geen wonder dus dat afrodisiaca ('de geslachtsdrift prikkelend, stimulerend middel', aldus Van Dale) een lange geschiedenis kennen. Zo begroeven en bestrooiden de Neanderthalers hun doden met lustopwekkende planten om hen een behouden eeuwige reis te garanderen. De eerste geschreven referenties dateren van ongeveer 5000 jaar geleden en zijn te vinden op Chinese orakelbotten en oude Egyptische papyrusrollen. Intussen is gebleken dat vrijwel alle culturen op aarde experimenteerden met planten als afrodisiacum en er veel waarde aan hechtten.

Afrodisiaca kunnen zowel van dierlijke (denk bijvoorbeeld aan oesters) als van plantaardige oorsprong zijn. Tegenwoordig zijn vooral die laatste opnieuw in opmars. De interesse in andere culturen; een vermindering van de libido door stress, vermoeidheid en slechte algemene gezondheid; de Christelijke invloed die vermindert; een terugkeer naar een leven in respect met de natuur,... allemaal factoren die hier mee aan de basis liggen.

Afrodisiaca hebben uiteenlopende effecten. Sommige werken lokaal, andere op het gehele lichaam. Sommige werken onmiddellijk en kortstondig, andere hebben een uitgesteld effect en werken lang na. Experimenteren met afrodisiaca is als puzzelen met een ongekend aantal stukjes. Veel afrodisiace planten zijn giftig, de grens tussen lustopwekkend en gevaarlijk giftig is vaak flinterdun. Denk bijvoorbeeld maar aan planten als alruin, dat in hoge dosissen kan leiden tot verlamming van de ademhalingsorganen, en doornappel, die hallucinogene stoffen bevat. Van de lotus en de jasmijn kunnen we het ons nog voorstellen, maar wist u dat ook knoflook, mierikswortel en venkel tot de afrodisiaca worden gerekend? Vijftig van deze lustopwekkende planten worden in het plantentheater tentoon gesteld. In de kleurrijke brochure (3 euro) vindt u meer achtergrondinformatie.

Neem vooral ook de tijd om nadien (of voordien) de tuin te bezoeken. Voor kinderen loopt er trouwens een spannende zoektocht met Jerom als gids. In de tuin bevinden zich een aantal grote kluisjes die op slot zijn. Via opdrachten moet de sleutelcode van deze kastjes worden gekraakt. De opdrachtjes van Jerom gaan over bomen, dieren en allerlei andere natuurlijke weetjes. Alles is te vinden in de tuin!

Alle praktische informatie vindt u op de website.