Wolluis op kamerplant

06/06/12 om 09:02 - Bijgewerkt om 09:02

Bron: Knack Weekend

Beste Marc, Ik heb een kamerplantenprobleem. Op sommige zit namelijk een witte substantie. Duidelijk een of andere mijt of een ander insect. Ik heb het al opgezocht in mijn boeken over kamerplanten. Daarin staat dan dat je dit kan behandelen met 'spiritus'. Dat zal ongetwijfeld het juiste Nederlandse woord zijn, alleen kan ik dit niet zo in de winkel vinden. Wat is dat precies, 'spiritus'? En waar kan ik het vinden? Bedankt! Hilde

De witte substantie op uw kamerplanten zijn hoogstwaarschijnlijk wolluizen. De 'wol' op hun rug maakt afspoelen met water en/of gebruik van contactinsecticiden onmogelijk. Spiritus is een beproefd 'keukenmiddeltje'. Spiritus, brandspiritus, brandalcohol (met een overwegend aandeel ethanol), ook gebruikt voor tuinfakkels, gourmetbrandertjes..., laat zich niet tegenhouden door het waslaagje op de wol en treft zo de luis zelf. U mag het product echter nooit over de plant sproeien of nevelen. Elk afzonderlijk insect moet even aangestipt worden, met bijvoorbeeld een wattenstaafje dat u in de spiritus doopte.

Klinkt het u te omslachtig, kies dan voor een systemisch insecticide; een product dat via het bladgroen of via sapstroom wordt opgenomen. De wolluis die het sap uit de bladeren zuigt, neemt op die manier het gif in en zal sterven. De gemakkelijkste manier van toedienen is via plantenstaafjes, die meststof en insecticide combineren. Succes, Marc.

Onze partners