Winterbloeiers

08/01/13 om 14:35 - Bijgewerkt om 14:35

Bron: Knack Weekend

's Winters gaat de tuin in rust. Wat niet betekent dat er niets te beleven valt!

Winterbloeiers

Het Arboretum van Kalmthout zet traditioneel de deuren open voor wie de fraaie winterbloeiers in deze parktuin wil bewonderen.

Eerst en vooral is dat de Hamamelis, die in het Nederlands niet voor niets toverhazelaar wordt genoemd. Met z'n frêle maar felgekleurde bloempjes kleurt hij de tuin rood, oranje en geel. Vanaf 14 januari tot 24 februari vinden de Hamamelisfeesten plaats en kunt u de tuin dagelijks bezoeken van 10 tot 17 uur.

Maar de toverhazelaar is niet de enige die voor vermaak zorgt: dat doen ook de sneeuwklokjes die met hun lieflijke belletjes de verder nog bruine tuin van een wit tapijt voorzien. Wist u trouwens dat er tientallen verschillende soorten sneeuwklokjes bestaan? Een groot aantal kunt u bewonderen tijdens het sneeuwklokjesweekend (9 en 10 februari). Daarnaast zijn er lezingen, een tentoonstelling en een verkoop van bijzondere soorten en zeldzame cultivars.

Nog in februari (13-17/02) wordt een andere, bekende winterbloeier in de kijker geplaatst: Helleborus. In de verkoopruimte wordt een uitgebreid gamma aan botanische soorten, naast bloeirijke en groeikrachtige hybriden aangeboden. Verder vindt u er ook speciale meststof voor en naslagwerken over Helleborus, en tal van andere winterbloeiende planten als Hamamelis, Cyclamen, Chimonanthus, Stachyurus, Lonicera, Sarcococca, ....

Februari is ook hét moment om kwekerijen te bezoeken die gespecialiseerd zijn in winterbloeiers. Zo houdt kwekerij Het Wilgenbroek zijn jaarlijkse opendeurdagen in deze periode wanneer de Helleborussen op hun mooist zijn. Elk weekend in februari zijn er rondleidingen in de kwekerij, tentoonstellingen en voordrachten:

Op 2 en 3 februari is er doorlopend een tentoonstelling 'bloemencreaties met Helleborus' van Geert Pattyn; op 9 februari geeft Nest-medewerker Marc Verachtert een voordracht met als titel 'Tuininspiratie voor 2013'; op 17 februari geeft Harry von Trier u uitleg over de 'Betere Hydrangea voor de private tuin' en op 24 februari vertelt Dina Deferme u meer over 'Romantisch Tuinieren'.

Het volledige programma vindt u op de website.

Onze partners