Wat te doen tegen eikenprocessierupsen?

27/05/16 om 16:15 - Bijgewerkt op 28/05/16 om 14:19

De eikenprocessierups zit weer bijna in de fase waarin ze brandharen krijgt. En waarbij wij dus moeten beginnen opletten. In aanraking komen met de processiehaartjes zorgt voor hevige irritatie. Provincie Antwerpen volgt de situatie op de voet op.

Wat te doen tegen eikenprocessierupsen?

De haartjes van de processierups kunnen voor onprettige effecten zorgen, zoals schade aan de huid, ogen en luchtwegen. Wanneer de huid in contact komt met de haartjes, gaat deze erg irriteren, adem je de haartjes in, kan je last krijgen van je longen. Geen pretje dus.

Hoe kan je hinder voorkomen?

- Vermijd direct contact met rupsen, brandharen, spinselnesten en vervellingshuiden.

- Maak kinderen opmerkzaam over het gevaar van de haartjes.

- Wanneer je een bezoek brengt aan een gebied met rupsen, zorg dan voor een goede bedekking van de hals, armen, benen en ga niet op de grond zitten.

- Toch in aanraking gekomen met de haartjes? Probeer niet te krabben of wrijven maar was de huid goed of spoel de ogen uit met water.

-Contacteer een specialist om de rupsen te verwijderen.

Bestrijding wordt enkel in bepaalde gevallen toegelaten en met het milieuvriendelijk middel Bacillus Thuringiensis.

Het middel mag enkel op het juiste moment en in bepaalde gebieden gebruikt worden. "Wij adviseren om alleen te bestrijden in de bebouwde kom of op andere publieke plaatsen zoals langs wandel- of fietspaden. In natuur- of bosgebieden heeft de rups voldoende natuurlijke vijanden en ondervindt de mens er weinig hinder van," vertelt Kathleen Verstraete, biologe van de provincie.

Voor meer informatie en de juiste timing voor bestrijding kan je terecht op de website van de Provincie Antwerpen.

Algemene en gedetailleerde informatie over de rups en de bestrijding ervan vind je hier.

Hanne De Groodt