Voor de tuinliefhebber

05/12/12 om 12:37 - Bijgewerkt om 12:37

Bron: Knack Weekend

Drie boeken voor de man of vrouw die houdt van kamerplanten, kruiden en moestuinieren.

Voor de tuinliefhebber

Voor de historicus met groene vingers

Planten hebben een geschiedenis, en kamerplanten al helemaal. Want hoe kwamen ze in vredesnaam in onze huiskamer terecht? De kamerazalea is zo'n plant waar meer over te vertellen valt dan u op het eerste gezicht zou denken. In 'Gentse Azalea' belicht Harry van Trier uitvoerig de geschiedenis van een van de kleurrijkste en befaamdste planten van ons land. Hij vertelt uitgebreid over de botanische oorsprong van de Gentse kamerazalea, hoe ze in onze contreien terecht kwam en hoe de kwekers in de omgeving van Gent deze plant verder cultiveerden en groot maakten. In het laatste hoofdstuk gaat Van Trier dieper in op de verzorging en het gebruik in de huiskamer, de trends en tendensen. Mooi uitgeven op groot formaat en met vele fraaie foto's en tekeningen, blijft dit toch een boek dat vooral de liefhebber van azalea's zal aanspreken. Uitgegeven bij Stichting Kunstboek, 49 euro.

Voor de smaakmaker

'De lekkerste keukenkruiden kweek je zelf' is een klein boekje boordevol informatie. Auteur Winiefred van Killegem, bekende kruidenvrouw in Vlaanderen, bundelt hierin haar kennis met die van kruidenkwekers Christian en Lode Claus. Eigenlijk bevat dit boekje een minicursus die vooral beginners een heel eind op weg helpt. De focus ligt op kruiden in potten en bakken. Welke potten en bakken komen in aanmerking voor de kruidenkweek? Welk grondmengsel is ideaal voor kruiden? En wat doe je met ongevraagde gasten als luizen en slakken? Vragen die allemaal beantwoord worden. In een tweede hoofdstuk worden tien interessante (keuken)kruiden voor het voetlicht gebracht - van bieslook tot tijm en van basilicum tot salie. Naast plantkundige uitleg en tips voor kweek en verzorging, krijg je ook telkens een of meer suggesties voor gebruik in de keuken. Tot slot wordt nog even ingegaan op het drogen en bewaren van keukenkruiden. Uitgegeven bij Davidsfonds, 14,95 euro.

Voor de (beginnende) moestuinier

Nog zo'n beknopt boek: 'Tuinschatten' waarin de auteurs Renate Hudak en Harald Harzim u warm willen maken om te starten met een eigen moestuin(tje), en ook bruikbaar advies geven over het organiseren en onderhouden, het zaaien en het oogsten. Ze starten in de lente, het seizoen waarin de tuin open bloeit en dus ook het seizoen waarin de moestuin ontluikt. Hudak en Harzim beschrijven systematisch wat er achtereenvolgens moet gebeuren: plannen, voorzaaien op de vensterbank, uitplanten buiten... Naarmate de seizoenen vorderen, veranderen de werkzaamheden: het gezond houden, oogsten en opnieuw zaaien in de zomer, snoeien en het verwerken van de oogst in de herfst en dan de voorbereiding op de winter en een nieuw voorjaar. Tussendoor krijg je in korte stukjes allerlei extra informatie: over duurzaam tuinieren, bijvoorbeeld, maar ook over hongerige slakken en lastige mieren, over de wortels van de paardenbloem, over dieren lokken,... De auteurs beperken zich overigens niet tot de moestuin. Ook de kruidentuin en de fruittuin komen ruim aan bod. En naast het werken in de tuin is er ook aandacht voor het genieten: met sfeervolle foto's over allerlei tuinfeesten en -tradities, en met per jaargetijde suggesties om met je oogst aan de slag te gaan. Een uitgebreid hoofdstuk met plantenportretten ontbreekt evenmin. Daarin worden zowel verschillende groenten als kruiden en fruit voorgesteld. Ze zijn ingedeeld in groepen: wortel & co, bieten, koolgewassen, tomaat & co, bladkruiden, pitvruchten... Na wat algemene informatie, krijg je daarin ook specifieke informatie over standplaats, verzorging, gebruik en de meest interessante rassen. 'Tuinschatten' is een zeer informatief boek, dat tegelijk leuk weg leest. Ideaal om nu in huis te halen, te lezen en plannen te maken zodat je er tegen de lente helemaal klaar voor bent. Uitgegeven bij Tirion Natuur, 24,95 euro.