Vogels tellen

03/02/12 om 09:22 - Bijgewerkt om 09:22

Bron: Knack Weekend

Doe mee met de nationale tuinvogeltelling!

Voor de twaalfde keer op rij organiseert Natuurpunt i.s.m. haar Waalse zusterorganisatie Natagora, Vogels Voeren en Beloeren (4-5 februari), een nationale telling van tuinvogels. Is de vink, net zoals vorig jaar, het talrijkst in uw tuin? Of zal de huismus haar plaats terug opeisen? Net nu koning Winter heerst in het land kan dit een interessante telling worden. Bovendien: de vogels kunnen nu zeker een extra steuntje gebruiken.

Bezorg de mezen en spechten een feestmaal met een vetbol en pindanoten, plezier de huismus met gemengd graan of verwen het roodborstje met appelschijfjes. Voeder de vogels en tel ze ondertussen, dat is de bedoeling. Op deze manier krijgt Natuurpunt een beeld van hoe de vogelpopulatie van de Vlaamse tuin eruitziet. Nadat de huismus al jaren op nummer één stond kwam hier vorig jaar verandering in, de vink stootte de huismus van haar troon.

Als vogelspotter gaat u het best als volgt te werk: noteer gedurende een halfuurtje welke soorten en hoeveel vogels van elke soort van uw tafel komen smullen. Aangezien niet iedereen op hetzelfde ogenblik komt eten doet u dit het best op verschillende tijdstippen. Op de website van Natuurpunt vindt u een handige folder die kan helpen bij het herkennen van de verschillende soorten vogels. U vindt hier ook een telformulier en de spelregels. Alvast veel telplezier!

Lees meer over: