Vlaamse laurier

06/05/15 om 15:34 - Bijgewerkt om 15:54

Wellicht niet zo bekend, maar in Vlaanderen wordt ook laurier gekweekt. Na de Gentse azalea is de Vlaamse laurier opgenomen in de Europese lijst van producten met 'beschermde geografische aanduiding'.

Vlaamse laurier

Dat wij de Vlaamse laurier niet zo goed kennen, is misschien niet zo verwonderlijk als het lijkt: liefst 90% van de productie is immers bestemd voor de export.

Laurier

Laurier © Nest

Maar het is wel een sierteeltproduct met een lange traditie. De oudste berichtgevingen over de Vlaamse laurierteelt dateren van de zestiende eeuw. Het 'Cruydeboeck' van Rembert Dodoens maakte in 1554 al melding van de opvallende sterke laurier. Ook in het 'Kruydtboeck' van De Lobel Mathiass uit 1581 stond de laurier uit de regio rond Brugge bekend om zijn koudetolerantie en werd de stekmethode in detail besproken. In de negentiende eeuw werd de Laurus nobilis bijzonder populair bij het grote publiek en ontstonden de eerste familiale laurierbedrijven. Vanaf de jaren '50 nam de export naar het buitenland toe.

Koudetolerantie

Momenteel zijn er nog elf siertelers in Vlaanderen die zich toeleggen op de teelt van laurier. Met een hoge kwaliteitsstandaard en een opvallende koudetolerantie is de Vlaamse laurier befaamd in binnen- en buitenland.

Laurier in voortuin

Laurier in voortuin © Nest

De benaming 'Vlaamse laurier' geniet dankzij deze erkenning nu bescherming, zowel in binnen- als buitenland. Alleen producten afkomstig uit het afgebakende geografische productiegebied kunnen deze benaming dragen. Bovendien moeten ze voldoen aan alle eisen die zijn opgenomen in het productdossier.

Wat is eigenlijk een Vlaamse laurier?

De Vlaamse laurier is een perfect gesnoeide laurierboom met gave stam en mooie groene bladeren die minstens 5 jaar oud is en in een pot groeit. De plant wordt geteeld in de arrondissementen van Brugge, Gent, Eeklo, Roeselare en Tielt. Door de stek-van-stek-methode te hanteren, ontstaan er telkens nakomelingen die identiek zijn. Hierdoor is de morfologische variatie binnen één partij miniem en kan voortgewerkt worden met de beste moederplanten.

Naast de bijzondere reproductiemethode, is ook het snoeien van de laurierbomen essentieel in de teelt de Vlaamse laurier. Door opeenvolgende snoeibeurten wordt een symmetrische snoeivorm bekomen: piramides, de bollen en de zuilen.

Exportproduct

De elf telers die de erkenning op zak hebben, brengen jaarlijks 105.000 laurierplanten op de markt. 90% daarvan wordt geëxporteerd, voornamelijk naar Rusland, het Verenigd Koninkrijk en recent ook naar de olielanden. Gezien de planten opgekweekt worden in de eerder koude Vlaamse contreien, is de Vlaamse laurier veel koudetoleranter dan zijn zuiderse soortgenoten. Net die troef maakt de Vlaamse laurier populair in koudere landen.

Info over de Vlaamse laurier vind je op www.vlaamselaurier.eu.

Lees meer over: