Tuin- en plantendagen

06/04/12 om 14:19 - Bijgewerkt om 14:19

Bron: Knack Weekend

De belangrijkste tuinbeurzen voor u op een rij.

Het is volop voorjaar en dus kleurt de agenda groen. De belangrijkste tuinbeurzen in Vlaanderen en Wallonië voor u op een rij.

Vlaanderen

Lentefair, 21-22/04, 10-18 uur, Kasteel ter Laken, Booischot. Info: www.lentefair.be.

Na drie edities van de Kasteeldagen in oktober volgt een gloednieuw initiatief: een Lentefair. Met standhouders van allerlei pluimage: planten en tuindecoratie, maar ook juwelen, hoeden, kunst, lekkernijen,... Er is muziek en animatie en u kunt u laten rondleiden in het kasteel. Kinderen kunnen deelnemen aan de 'kids tour' en op zoek gaan naar de geheime kamer van het kasteel.

Putte-Grasheide, 22/04, 9-17 uur, om en rond het kerkdomein van Grasheide, 2580 Putte. Info: http://users.telenet.be/df_grootputte.

Deze kleinschalige beurs is al aan zijn 17de editie toe. De 160 standhouders zijn zowel particulieren als kleine zelfstandigen, hobbyisten en zelfs kinderen. Toegang gratis.

Nationale plantenbeurs, 29/04, 10-17 uur, dorpskern van Hombeek (2811). Info: http://groenbeurs.be/.

De dorpskern van Hombeek wordt voor de 22e keer omgevormd tot een unieke tuin waar meer dan 200 standhouders hun passie voor planten met u delen.Wat ontstaan is als een schoolproject, is ondertussen uitgegroeid tot een echt tuinklassieker.

Tuinkriebels, 05-06/05, 10-18 uur, Provinciaal domein Pulhof, 's Gravenwezelsteenweg 59, 2110 Wijnegem. Info: www.groendomeinpulhof.be.

Na het succes van vorig jaar wordt Tuinkriebels uitgebreid tot een tweedaags evenement. Een gezellige markt waar zowel de professionele kweker, als de gedreven particulier en plaatselijke verenigingen hun planten, bloemen en andere tuinoogst aan de liefhebber aanbieden.

Beervelde, 11-13/05, 10-18 uur, Park van Beervelde, Beervelde-Dorp 75, 9080 Lochristi-Beervelde. Info: www.parkvanbeervelde.be.

Als thema werd deze keer geopteerd voor bamboe en als gastland viel de keuze op Vietnam. Beervelde is met zijn 24 jaar ervaring een van de oudste tuinbeurzen in België. Gedurende de eerste twee dagen bouwen drie ploegen studenten een tuin die op de derde dag wordt beoordeeld door een jury.

Rozen-, planten- en moestuindagen, 08-10/06, kasteel Hex, B-3870 Heers. Info: www.hex.be.

Alleen al de fraaie rozentuin van dit domein maakt de tocht naar Limburg de moeite waard. Speciale aandacht is er dit jaar voor de clematis en voor het composteren. Er wordt ook een roos gedoopt: Rosa 'Souvenir de Louis Lens'. Verder zijn er lezingen, tentoonstellingen en demonstraties van professionelen uit binnen- en buitenland.

Living Outdoor, 08-10/06, Ledegem (West-Vlaanderen). Info: www.livingoutdoor.be.

De eerste editie van deze nieuwe beurs belooft veel gezelligheid en variatie. Exposanten uit binnen- en buitenland geven u goede raad en daarnaast zijn er nog talrijke faciliteiten aanwezig om er een leuke uitstap van de maken: diverse eetstandjes, kinderanimatie, ponytochtjes, ballonvaren,... De expo is opgebouwd rond vier grote onderwerpen: genieten in de tuin, buiten koken, tuindesign en wellness.

Wallonië

Zeldzame planten, 20-22/04, vr 14-18 uur, za-zo 10-18 uur, La Feuillerie, Rue de la Feuillerie 1, 7760 Celles (Doornik). Info: www.lafeuillerie.be.

Ter gelegenheid van de 50ste editie van La Feuillerie staat de roos in de kijker. Een nieuwe roos wordt onthuld en gedoopt. Daarnaast zullen er zo'n 65 plantenkwekers tal van zeldzame planten presenteren en u antwoorden geven op uw vragen.

Tuin- en plantenfeest, 04-06/05, vr 13-18.30 uur, za en zo 10-18 uur. Abdij van Aywiers, rue de l'Abbaye 14, 1380 Lasne (Couture-St-Germain). Info: www.aywiers.be.

Ook op deze ontmoetingsplaats voor zowel professionelen als liefhebbers van tuinen, bloemen en planten zal de roos centraal staan. Voor de 20ste verjaardag van dit plantenfeest werd deze bloem tot ambassadrice verkozen.

La fête de jardins et loisirs, 17/05, 10-18 uur, Provenciaal domein van Chevetogne, Rue de château 24, 5590 Chevetogne.

Interessante ideeën voor de tuin en het buitenleven vindt u hier. Doorheen de dag zijn er activiteiten voorzien voor kinderen, terwijl u zelf mini-conferenties kunt bijwonen.

Onze partners