Tuin- en plantenbeurzen

28/02/12 om 17:02 - Bijgewerkt om 17:02

Bron: Knack Weekend

De tuin- en plantbeurzen van dit voorjaar voor u op een rij!

Het is volop voorjaar en dus kleurt de agenda groen. De belangrijkste tuinbeurzen in Vlaanderen en Wallonië voor u op een rij.

Rozen-, planten- en moestuindagen (08-10/06, kasteel Hex, Heers). Alleen al de fraaie rozentuin van dit domein maakt de tocht naar Limburg de moeite waard. Speciale aandacht is er dit jaar voor de clematis en voor het composteren. Er wordt ook een roos gedoopt: Rosa 'Souvenir de Louis Lens'. Verder zijn er lezingen, tentoonstellingen en demonstraties van professionelen uit binnen- en buitenland.

Living Outdoor (08-10/06, Ledegem). De eerste editie van deze nieuwe beurs belooft veel gezelligheid en variatie. Exposanten uit binnen- en buitenland geven u goede raad en daarnaast zijn er nog talrijke faciliteiten aanwezig om er een leuke uitstap van de maken: diverse eetstandjes, kinderanimatie, ponytochtjes, ballonvaren,... De expo is opgebouwd rond vier grote onderwerpen: genieten in de tuin, buiten koken, tuindesign en wellness.

Al voorbij, maar te onthouden voor volgend jaar!

Tuinxpo (02-03/03, Kortrijk Xpo) is de eerste tuinbeurs van het seizoen, waar u inspiratie kan gaan opdoen want de tuin is en blijft het verlengstuk van de woning. Het is dé plek waar we tot rust komen na een lange enerverende dag, waar we volop genieten van bloemen, planten en bomen en waar we vrienden ontvangen. Tuinxpo gunt u een blik op de trends van het moment. Ronde vormen en robuuste, verweerde materialen zijn in. De 'eetbare' tuin een blijver, aangelegd in verhoogde moestuinbedden. Meer dan ooit is er aandacht voor de natuur in de tuin, met vogelhuisjes en insectenhotels. De minivijver mag niet ontbreken en allerlei materialen worden hergebruikt.

Lente Plantenbeurs (25/03, Tuinen van Hoegaarden) is een jaarlijks treffen met een gespecialiseerd aanbod van bloembollen, vaste planten, heesters en bomen. Nog op het programma: voordracht over verwilderingsbollen door specialiste Rita van der Zalm en hoofdtuinman Geert Derom, demonstratie en informatie over composteren, rondwandelingen waarbij u kunt kennismaken met de thematuinen (bostuin, rozentuin, prairietuin, bollentuin, bloemenweide, vasteplantenborder...).

Lifestyle Tuinbeurs (07-09/04, kasteelpark van Ooidonk) ontvangt in het sfeervolle kader van het kasteel van Ooidonk een honderdtal exposanten, dat zowel bloemen en planten als tuinmeubelen en -antiek meebrengt. Op het binnenplein van het kasteel wordt werk getoond van beeldhouwers uit de streek. En op zondag kunt u een ritje maken met de paardenkoets. Nog op het programma: expo met old-time tractoren, een boogschuttersstand en workshops met een klompenmaker, een boomsnoeier, en een ambachtelijk lederbewerker.

Plantendag (14/04, Arboretum van Kalmthout). De oudste plantenbeurs van België focust nog steeds uitsluitend op planten en zaden. Zorgvuldig geselecteerde meesterkwekers en verzamelaars uit binnen- en buitenland presenteren er een waaier van bijzondere, nieuwe en zeldzame tuinplanten.

Zeldzame planten (20-22/04, La Feuillerie in Celles, Doornik). Ter gelegenheid van de 50ste editie van deze plantenbeurs plaatst La Feuillerie de roos in de kijker. Een nieuwe roos wordt onthuld en gedoopt. Daarnaast zullen er zo'n 65 plantenkwekers tal van zeldzame planten presenteren en u antwoorden geven op uw vragen.

Lentefair (21-22/04, Kasteel ter Laken, Booischot). Na drie edities van de Kasteeldagen in oktober volgt een gloednieuw initiatief: een Lentefair. Met standhouders van allerlei pluimage: planten en tuindecoratie, maar ook juwelen, hoeden, kunst, lekkernijen,... Er is muziek en animatie en u kunt u laten rondleiden in het kasteel. Kinderen kunnen deelnemen aan de 'kids tour' en op zoek gaan naar de geheime kamer van het kasteel.

Putte-Grasheide (22/04, om en rond het kerkdomein van Grasheide, Putte). Deze kleinschalige beurs is al aan zijn 17de editie toe. De 160 standhouders zijn zowel particulieren als kleine zelfstandigen, hobbyisten en zelfs kinderen. Toegang gratis.

Nationale plantenbeurs (29/04, dorpskern van Hombeek bij Mechelen). De dorpskern van Hombeek wordt voor de 22ste keer omgevormd tot een unieke tuin waar meer dan 200 standhouders hun passie voor planten met u delen. Wat ontstaan is als een schoolproject, is ondertussen uitgegroeid tot een echt tuinklassieker.

Tuin- en plantenfeest (04-06/05, Abdij van Aywiers, Lasne). Ook op deze ontmoetingsplaats voor zowel professionelen als liefhebbers van tuinen, bloemen en planten zal de roos centraal staan. Voor de 20ste verjaardag van dit plantenfeest werd deze bloem immers tot ambassadrice verkozen.

Tuinkriebels (05-06/05, Provinciaal domein Pulhof, Wijnegem). Na het succes van vorig jaar wordt Tuinkriebels uitgebreid tot een tweedaags evenement. Een gezellige markt waar zowel de professionele kweker, als de gedreven particulier en plaatselijke verenigingen hun planten, bloemen en andere tuinoogst aan de liefhebber aanbieden.

Beervelde (11-13/05, Park van Beervelde). Als thema werd deze keer geopteerd voor bamboe en als gastland viel de keuze op Vietnam. Beervelde is met zijn 24 jaar ervaring een van de oudste tuinbeurzen in België. Gedurende de eerste twee dagen bouwen drie ploegen studenten een tuin die op de derde dag wordt beoordeeld door een jury.

La fête de jardins et loisirs (17/05, Provenciaal domein van Chevetogne). Interessante ideeën voor de tuin en het buitenleven vindt u hier. Doorheen de dag zijn er activiteiten voorzien voor kinderen, terwijl u zelf mini-conferenties kunt bijwonen.