Tuin-dromen

20/06/12 om 11:28 - Bijgewerkt om 11:28

Bron: Knack Weekend

Met deze drie tuinboeken gaat u niet alleen dromen van een eigen groen paradijs, u schiet gewoon zelf in actie!

Tuin-dromen

Groene tovenaars

'Groen in de stad' van tuinontwerpers Bart Haverkamp en Pieter Croes (Lannoo, 29,99 euro) is een boek om te koesteren. Om te beginnen staat het boordevol inspirerende voorbeelden. Groene tovenaars zijn het, groendesigners in hart en nieren die het kaalste plekje in de stad weten om te toveren tot een groene oase. Van een 20 m² grote patio over een typische langwerpige stadstuin tot een riant exemplaar rond een alleenstaande villa... Elk ontwerp wordt uitgebreid toegelicht: de gegeven situatie, de verlangens van de opdrachtgever, een korte beschrijving, een plan en - vooral - heel veel schitterende foto's van Sarah Blee. Illustraties van Piet Raemdonck geven het geheel een extra dimensie. Bovendien haalden Haverkamp en Croes het vormgeversduo Oeyen & Winters erbij en werd het boek gedrukt op mooi, dik en mat papier! Kortom, een juweeltje om in te bladeren, van te genieten en bij weg te dromen!

Moestuinieren

Angelo Dorny (23) volgde een opleiding Agrarische Tuinbouw, startte met een website over vergeten groenten en begon te schrijven over zijn moestuin. En nu is er ook zijn boek: 'Angelo's groentetuin' (Davidsfonds, 24,95 euro) wil mensen weer de tuin in krijgen. Want: "zelf tuinieren was nog nooit zo leuk." Het boek heeft een vrij klassieke indeling: eerst krijgt u algemene informatie over hoe starten, technieken en seizoenen. Vervolgens gaat Dorny dieper in op 25 verschillende gewassen. Hij passeert langs de kruidentuin en houdt halt bij ziekten en belagers. Wat het boek vooral de moeite waard maakt, zijn de vele tips en weetjes: "week de zaden voor het zaaien voor een vlotte kieming" (bij de tuinboon), "bieslook is een nuttige plant in de moestuin. Bladluizen blijven immers ver uit de buurt!" Een handige zaai- en oogstkalender maakt het boek compleet.

Gewoon plezant

Net zo min als 'Groenland' een klassiek tuinprogramma was, is het gelijknamige boek van Bartel Van Riet (Van Halewijck, 19,95 euro) een klassiek tuinboek. Alleen al de titeltjes - kleurbommekes, lastige madammen, taaie rakkers, bibberbloemen, - beloven een speelse aanpak. En zo is het ook. Een duidelijke structuur wordt gelardeerd met allerlei tips, weetjes, voorbeelden en suggesties. Het boek bulkt van de informatie en toch heb je niet het gevoel dat je ermee doodgemept wordt. Dat komt onder meer omdat die informatie verpakt zit in korte stukjes tekst, maar bovenal ook door Van Riets smakelijke en humoristische taalgebruik dat je gewoon doet gniffelen. Zo heeft hij het over de occasionele 'plaskes' in de tuin die de taxushaag absoluut geen goed doen. Maar hij toont je ook hoe je een groentebak kan maken, geeft je een kalender voor een minimoestuin, leert je dat je je spade scherp kan houden met een baksteen, en serveert een lijstje met "planten voor dummies, maar met de allures van een Engelse border beauty." Aan alles zie en voel je dat Van Riet vooral geniet van het wroeten in de grond. Een plezier om te lezen! En wedden dat het ook bij u begint te kriebelen?

Onze partners