Tuin delen?

05/11/14 om 19:22 - Bijgewerkt om 19:22

Bron: Nest

Uit recent onderzoek blijkt dat 2 op 3 Belgen bereid is de tuin te delen met andere gezinnen.

Tuin delen?

De Belg staat weigerachtig ten opzichte van 'delend wonen'. Dat in alle leeftijdscategorieën, sociale klassen, regio's en woonsituaties. Nochtans geeft 67% van de bevolking wel aan om, naast de eigen tuin, een tuin te willen delen met andere gezinnen. Gevraagd naar het eigen gedrag, geeft twee derde (65%) aan de buren goed te kennen en geeft 60% van de Belgen aan dat het al zaken als werkmateriaal en tuingereedschap deelt met de buren of daartoe bereid is. Dit blijkt uit een recent onderzoek dat werd uitgevoerd door Ipsos in opdracht van projectontwikkelaar Matexi. De Belg staat dus wel open voor bepaalde aspecten van 'delend wonen' en is dus meer geïnteresseerd in het concept dan hij zelf vermoedt.

NIEUWSGIERIG MAAR ONZEKER

Eén Belg op vijf geeft aan wel nieuwsgierig te zijn naar 'delend wonen'. Slechts één op tien zou op dit moment ook voor deze woonvorm kiezen. De betaalbaarheid en de mogelijkheid om gezamenlijke voorzieningen te installeren, ziet men als de belangrijkste troeven. Anderzijds realiseert men zich ook dat het onderhoud van de gemeenschappelijke delen duidelijke afspraken over kosten en gedeelde verantwoordelijkheid vragen. Geïnteresseerden stellen de verwachting dat een woning met bijvoorbeeld een gedeelde tuin goedkoper moet zijn. Tegelijkertijd hebben ze angst voor gemeenschappelijke en onderhoudskosten.

Een tweede aspect waar de Belg vragen bij heeft, is zijn privacy. De Belg ziet het sociale aspect van 'delend wonen' als positief, maar wil daarvoor zijn privéruimtes niet opgeven. Ook een (kleine) privétuin blijft voor velen een vereiste. Dat leidt ertoe dat veel Belgen nog steeds kiezen voor de traditionele woontypes. "Het is niet zo dat de Belg een individualist is die achter een manshoge haag wil wonen. We houden blijkbaar wel van sociaal contact. Tenminste zolang we voldoende privacy vinden wanneer we daar nood aan hebben", aldus Bart Aerts, hoofd urban planning bij Matexi.

PILOOTPROJECTEN

Ook de overheid zet in op 'delend wonen'. Via vijf pilootprojecten onderzoekt de Vlaamse Bouwmeester de mogelijkheden van deze woonvorm. Eén van de vijf pilootprojecten is het woonproject Middenheide in Beveren waaraan Matexi meewerkt.. Matexi is overigens de enige privépartner die aan het initiatief van de Vlaamse Bouwmeester meewerkt. "Dit project was voor ons de ideale aanleiding om een onderzoek op te starten waarmee wij onze kennis over 'delend wonen' nog kunnen verdiepen", zegt Bart Aerts. "Als grootste projectontwikkelaar vinden wij het een van onze kerntaken om evoluties in de markt op te volgen en te onderzoeken via marktbevragingen, thematisch onderzoek en contacten met kennis- en onderzoeksinstellingen."

De studie werd uitgevoerd door marktonderzoeksbureau Ipsos in opdracht van Matexi. Zowel VUB als UGent waren betrokken in het samenstellen van de vragenlijsten. De studie werd uitgevoerd in mei 2014 bij een representatieve steekproef van duizend Belgen tussen de 20 en 70 jaar.

Lees meer over:

Onze partners