Tel de vogels

23/01/13 om 11:25 - Bijgewerkt om 11:25

Bron: Knack Weekend

Hoe is het gesteld met de tuinvogels in Vlaanderen? Om die vraag te beantwoorden, organiseert Natuurpunt het Grote Vogelweekend op 2 en 3 februari.

Tel de vogels

Het is stilaan traditie: voor de dertiende keer op rij gaat Vlaanderen tijdens het eerste weekend van februari massaal aan het tellen. Hoeveel vogels bezoeken mijn tuin? En vooral: welke soorten laten zich verleiden door de rijkelijk gevulde voederplankjes?

Omdat duizenden mensen meedoen én omdat deze actie jaar na jaar gevoerd wordt, is het mogelijk om op basis van deze gegevens een beeld te vormen van hoe de vogelpopulatie van een gemiddelde Vlaamse tuin eruit ziet en hoe die evolueert.

Wat waren de resultaten vorig jaar?

• in 7413 tuinen werden 288.217 vogels geteld

• Gemiddeld 39 vogels per tuin

• de vink heeft de huismus van de eerste plaats gestoten en dat was ook al zo in 2011.

• De sterke sneeuwval (in 2012) zorgde in heel wat tuinen voor houtsnippen, rietgorzen en kramsvogels.

• Zowel de aantallen als de verspreiding van koolmees, pimpelmees, Turkse tortel, staartmees en ringmus waren in 2012 historisch laag.

Sinds de eerste telling in 2000 wordt vooral de houtduif (van 49 naar 74% van de tuinen) en de kauw (van 9 naar 36% van de tuinen) in meer tuinen gezien. De ringmus is het sterkst achteruitgegaan in verspreiding van 31% naar 18% van de tuinen.

De top 10 van de voorbije jaren en de evoluties van de aantallen kan je napluizen op de website van Natuurpunt.

Hoe meedoen?

Meedoen is niet moeilijk, al helpt het wel als je voorbereid bent.

Maak nu al een voederplaats in je tuin met gemengd voer, een vetbol en wat extra's. Zo zijn de vogels tegen begin februari eraan gewend dat ze in jouw tuin voedsel vinden.

Op 2 en 3 februari tel je op en rond de voederplaats het maximum aantal vogels per soort dat je tegelijkertijd ziet. Tips hiervoor vind je op de website.

Geef je resultaten door, vul het formulier in dat je vindt op de website.

Overigens wordt niet alleen in ons land geteld. In heel wat landen wordt een nationale tuinvogeltelling georganiseerd: van de Big Garden Birdwatch in het Verenigd Koninkrijk over de Great Backyard Bird Count in Amerika en Canada tot de Tuinvogeltelling in Nederland. Honderdduizenden deelnemers tellen tijdens die acties miljoenen vogels. Dat levert een schat aan wetenschappelijke informatie op over de toestand van de vogels. Met louter professionele biologen is het onmogelijk gegevens te verzamelen op zulke schaal