Schimmel in buxus

16/10/11 om 19:33 - Bijgewerkt om 19:33

Bron: Knack Weekend

Geachte, Mijn buxus was na de vakantie helemaal bruin over de hele tuin. Waarschijnlijk schimmelinfectie. Mijn tuinman zou de buxus spuiten met Eminent en daarenboven mest geven. Ik vind dat niet zo'n goed idee omdat volgens mij de planten bij mest nog compacter worden en nog onderheviger aan schimmel. Is Eminent goed voor alle schimmels - daar ik niet weet over welke schimmelaantasting het gaat? Hartelijk dank , Thérèse De Neuter.

Twee schimmelplagen bij Buxus zijn nu volop actueel: Volutella buxi (met bij het begin van de aantasting een oranjebruin verkleuren van de bladeren, vervolgens verschrompelen en strogeel kleuren) en Cylindrocladium buxicola (laat takuiteinden afsterven en blaadjes afvallen). Belangrijk is het onderscheid niet, want beide aantastingen zijn even gevaarlijk en moeilijk te bestrijden.

Zoals u aangeeft is een 'luchtige', lees goed geventileerde tuinplek, erg belangrijk om de plaag of minstens verdere uitbreiding te voorkomen. Mesten is zonder meer nuttig, maar dan wel met een meststof waarin slechts een klein aandeel stikstof. Rustig opgroeiende planten tonen zich sterker. Vergeet ook niet de planten extra kalk te geven. Buxus heeft daar nood aan.

Eminent (en ook Candid) staat hoog aangeschreven door onderzoekers en bij professionelen in de bestrijding van vooral Cylindrocladium, maar laat zich ook perfect toepassen voor Volutella. Wel wordt steeds aangeraden om niet uitsluitend en bij herhaling steeds met hetzelfde product te werken. De schimmels ontwikkelen namelijk snel een resistentie. Andere inzetbare fungiciden zijn o.a. Bravo, Ortiva Top, Topsin M70 WG.

Onze partners