Rozenfeesten

17/05/13 om 10:45 - Bijgewerkt om 10:45

Bron: Knack Weekend

Verschillende domeinen in Vlaanderen herbergen een fraaie rozencollectie. Juni is dé maand om die te bewonderen.

Rozenfeesten

1/ Rivierenhof, Deurne

De rozentuin van het Rivierenhof telt liefst 8300 rozen in 320 verschillende variëteiten. Het Rozenfeest (9 juni) staat bijgevolg voor voor negenduizend vierkante meters geuren- en kleurenpracht, kunstenaars die vanuit verschillende disciplines rond rozen werken, info over het veredelen en kweken van rozen, live muziek, dans, boeiende gidsbeurten door rozenfanaten, verhalen, proeverijen en versnaperingen.

Meer info vindt u op dewebsite.

2/ Vrijbroekpark, Mechelen

De rozentuin van het Vrijbroekpark in Mechelen valt uiteen in drie delen. Het eerste is de klassieke rozentuin die dateert van 1934 en waar op een oppervlakte van 1,5 hectare 122 bloemperken zijn beplant met rozen. De twee andere delen zijn recenter en omvatten enerzijds een botanische tuin waar zowel in- als uitheemse soorten zijn aangeplant en een educatieve rozentuin die een beeld schetst van de geschiedenis, systematiek en evolutie van de roos. Op het programma van het Rozenfeest (16 juni) staan onder meer een markt voor rozenliefhebbers, workshops, proeverijen en begeleide rozenwandelingen.

Meer info vindt u op de website.

3/ Kasteel 't Hooghe, Kortrijk

De Internationale Rozentuin van Kortrijk dateert van 1959 en werd in 2003 volledig heraangelegd. De tuin omvat een rozendemonstratietuin, een collectie over de geschiedenis van de roos en een rozenproeftuin waar een groot aantal nieuwe rozen zijn opgeplant die nog niet in de handel zijn of hoogstens tijdens de laatste vijf jaar in de handel werden gebracht. De bedoeling van deze proeftuin is de rozen te beoordelen op hun geschiktheid voor de bij ons heersende groeiomstandigheden.

Het Rozenfeest (30 juni) heeft naast begeleide wandelingen door de tuin ook verschillende workshops op het programma. Kinderen kunnen er nestkastjes en insectenhotels bouwen of papieren bloemen maken. Activiteiten voor volwassenen zijn rozen schilderen met Filip Desmet, bloembinden met natuurlijke materialen met Ann Desmet of rozenkoken met herboriste Lieve Galle.

Meer info vindt u op de website.